Op donderdag 10 juni verschijnt nummer 7386. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:
Mr. drs. M.D. Appelman - De partnerbegrippen nader bekeken
De auteur bespreekt de doelstellingen van de fiscale partnerbegrippen en betoogt aan de hand van twee casusposities hoe ze verbeterd kunnen worden. Vervolgens bespreekt hij en geeft hij zijn mening over de recente aanpassingen aan de partnerbegrippen uit de Wet verbetering uitvoerbaarheid toeslagen.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. B. Ferdowsi en P.T.F.C. Verbeek MSc - Bronbelasting op uitkeringen aan hybride entiteiten: aandachtspunten en aanbevelingen
In dit artikel behandelen de auteurs de bepalingen in de Wet op de dividendbelasting 1965 en de Wet bronbelasting 2021 met betrekking tot hybride entiteiten. Deze bepalingen bevatten (veel) overeenkomsten, maar kunnen in de praktijk verschillend uitwerken. Daarnaast behandelen de auteurs de hybride bepaling in art. 1 lid 2 van het OESO-modelverdrag 2017. De auteurs pleiten ervoor de nationale bepalingen ter zake van hybride entiteiten meer in lijn te brengen met art. 1 lid 2 van het OESO-modelverdrag 2017.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
E. Sparidis MSc. en D.B. Middelburg MSc. - Intermediary Platforms en btw: stand van zaken en blik op de toekomst
In dit artikel gaan de auteurs in op de (fiscale) wet- en regelgeving waarmee platforms worden geconfronteerd. Zij besteden aandacht aan de trend waarin platforms die niet op eigen naam goederen verkopen, wel verantwoordelijk worden voor het innen en afdragen van belastingen en het verzamelen en rapporteren van informatie op grond waarvan wordt gecontroleerd of platformverkopers zelf hun fiscale verplichtingen nakomen. Daarnaast wordt besproken welke gevolgen deze ontwikkelingen hebben op de markt.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
N. Lgarah en D.A. Groenewoud - Verslag van het seminar ‘Belastingontduiking versus belastingontwijking, verschuivende grenzen’
Verslag van het online seminar ‘Belastingontduiking versus belastingontwijking, verschuivende grenzen’, gehouden op dinsdag 6 april 2021.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Nieuwe, niet altijd transparante, transparantieregels voor stichtingen (Deel 1)
Stichtingen hebben het afgelopen jaar met nieuwe transparantievoorschriften te maken gekregen, zoals de UBO-registratieplicht en het interne uitkeringenregister. Wanneer het wetsvoorstel Transparantie maatschappelijke organisaties wordt aangenomen, komen daar nog meer transparantieregels bij: informatieplicht over donaties van buiten de EU/EER en de deponeringsplicht van de balans en staat van baten en lasten. In een tweeluik bespreekt de auteur wat die recente transparantieregels voor stichtingen betekenen. In het eerste deel bespreekt mr. M. Tydeman-Yousef de consequenties van de UBO-registratieplicht voor de stichting. In het tweede deel komen de andere transparantieregels aan de orde.
Een toekomst voor de lijfrente
Dat het in 2019 gesloten pensioenakkoord ook wijzigingen aanbrengt in het lijfrenteregime is al langer bekend. Het pensioenakkoord geeft immers aan dat de opbouwmogelijkheden in de tweede pijler (werkgevers- en beroepspensioenregelingen) en de derde pijler (lijfrentevoorzieningen) gelijk worden getrokken. Op 16 december 2020 is het concept voorstel Wet toekomst pensioenen ter consultatie aangeboden op internet. Deze wet vormt het belangrijkste uitvloeisel van dit pensioenakkoord. Met dit wetsvoorstel worden de opbouwmogelijkheden gelijker getrokken. De regering wil echter nog een stap verder gaan, want behalve de opbouwmogelijkheden wil de regering ook qua vormgeving en spelregels dat lijfrenten en pensioen meer op elkaar gaan lijken. Het toekomstbeeld voor lijfrenten dat de regering voor ogen staat, zal op meerdere punten niet met gejuich worden ontvangen. In deze bijdrage gaat mr. R. Stam CPL in op dit toekomstbeeld en doet hij concrete suggesties voor een andere toekomst.
Producten: WFR-signaleringen