Op donderdag 15 juli verschijnt nummer 7391. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

Prof. dr. S.B. Cornielje - VAT for 55
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. W.E.J. Dijkstra, mr. D. Horvath en prof. mr. F.P.G. Pötgens - Een labyrint van keuzes bij internationale fiscale geschilbeslechting

In deze bijdrage gaan de auteurs in op de keuzes die belanghebbenden moeten maken voor een internationaal geschilbeslechtingsmechanisme (arbitrage). Dergelijke mechanismen kunnen opgenomen zijn in de EU-Arbitragerichtlijn/WFA, het EU-Arbitrageverdrag en belastingverdragen eventueel in combinatie met het MLI. Vastgesteld is dat de uiteindelijke keuze voor een internationaal geschilbeslechtingsinstrument afhankelijk kan zijn van de temporele, de materiële en territoriale reikwijdte daarvan. Bij de te maken keuze kunnen samenloopregelingen die in dergelijke mechanismen zijn vervat alsmede de mogelijkheid van een multilaterale procedure, de samenloop met nationale procedures en de rechtsbescherming (en het gebrek daaraan in internationale procedures) een rol spelen. Indien uiteindelijk is gekozen voor een bepaald internationaal geschilbeslechtingsmechanisme is ook de uitkomst en de aard van de mogelijke uitkomst van belang.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. dr. D.R. Post - Ruim baan voor de verrekening van houdsterverliezen!

Op 11 juni 2021 heeft een Hoge Raad een belangwekkend arrest gewezen inzake de samenloop van de houdster­verliesregeling en het fiscale-eenheidsregime. Daarmee is sprake van het (voorlopig) sluitstuk van een interessante kwestie met mogelijke verstrekkende gevolgen voor de praktijk. Hoewel de houdsterverliesregeling per 1 januari 2019 (tot veler genoegen) is afgeschaft, blijft het arrest van belang als gevolg van de per 1 januari 2022 in te voeren maatregelen voor verliesverrekening en het daarbij behorende overgangsrecht. In dit artikel worden het arrest en de gevolgen voor de praktijk besproken.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Mr. F.C. de Groot - Ook na het artikel van Rijsbergen en Siglé zijn er onduidelijkheden over het doorontwikkelde horizontaal toezicht

Een reactie op de WFR 2021/89 ‘Het doorontwikkeld horizontaal toezicht van de Belastingdienst’. Met naschrift van mr. J.H.A.M. Rijsbergen en dr. M.A. Siglé RA.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Rubriek Parlementair
Direct door naar het volledige artikel in Navigator

Binnenkort in het Weekblad

Johan Rudolf Thorbecke als belastinghervormer

Tussen de namen van de grote belastinghervormers van de 19e eeuw, Gogel en Pierson, verdient Thorbecke een volwaardige plaats. Hij had een nog altijd actuele visie op belastingheffing, die ten onrechte wat is verbleekt naast zijn staatkundige opvattingen. Voor hem was belastinghervorming een onmisbaar onderdeel van een breder streven naar liberalisering van de samenleving en bestrijding van gevestigde posities en gewoonten. Net als Gogel en Pierson was hij een fiscale pragmaticus: belastinghervorming gaat niet om het realiseren van blauwdrukken, maar om economische gevolgen en om uitvoerbaarheid. Prof. dr. H. Vording geeft zijn visie hierover.

De PPT & zetelverplaatsingen

In deze bijdrage staat de volgende vraag centraal: is er ruimte voor toepassing van de Principal Purpose Test (PPT) bij zetelverplaatsingen? In dit kader gaan S.H.J.P. Adriaans LLM en L.C. van Hulten MSc in op het motiefvereiste, het normvereiste alsmede de verhouding van de PPT tot de ‘nieuwe’ tiebreaker in het OESO-modelverdrag.

Producten: WFR-signaleringen

8