Op donderdag 26 augustus verschijnt nummer 7394. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:
Mr. J.A. van Horzen - De menselijke maat?
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Prof. dr. C.L.J. Caminada en prof. dr.L.G.M. Stevens - Update Blauwdruk voor belastinghervorming 2021
In de afgelopen kabinetsperiode is te weinig energie gestoken in een toekomstbestendig belastingstelsel. Dat versterkt de urgentie om de Blauwdruk 2017 te actualiseren. Eco- en klimaatheffingen zullen sterker worden ingezet voor het adequaat beprijzen van maatschappelijke kosten. Voor herstel van het globale fiscale evenwicht tussen IB en Vpb wordt gekozen voor een tariefcombinatie van 22,5% Vpb en 20,0% ab-heffing (effectief tarief 38,0%). Voor de IB wordt gekozen voor een basistarief van 35% voor inkomens tot € 55.000. Daarboven geldt een ‘surplus-tarief’ van 45%. Voor 90% van de belastingplichten resulteert dit in een vlaktaks. De algemene heffingskorting, arbeidskorting en ouderenkorting worden gestroomlijnd. De premieheffing volksverzekeringen en de inkomensafhankelijke zorgpremie worden gefiscaliseerd.
Om de scheefgroei en complexiteit in de inkomstenbelasting terug te dringen worden de zzp-problematiek, het eigenwoningregime, de ondernemersfaciliteiten en box 3 opnieuw onder de loep genomen. De structurele samenhang tussen belastingen, toeslagen en inkomensafhankelijke regelingen wordt versterkt. Met de bepleite overstap naar verzilverbare heffingskortingen wordt het aansluitingsprobleem tussen de tariefstructuur van de inkomstenbelasting en het sociale minimuminkomen weliswaar niet opgelost, maar wel duidelijk afgezwakt.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Mr. dr. J. Gooijer - De vestigingsplaatsfictie in de Wet bronbelasting 2021
In de Wet bronbelasting 2021 wordt het recht van oprichting gebruikt voor de bepaling van het inwonerschap van naar Nederlands recht opgerichte lichamen. Aan de hand van het doel van de Wet bronbelasting 2021 en het internationale en Europese belastingrecht wordt beoordeeld of het recht van oprichting voor het bepalen van het inwonerschap noodzakelijk en geëigend is.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
T.A. Langens - WFR Fiscaal Café 2021: Fiscale rechtsbescherming
Verslag van het WFR Fiscaal Café, op 9 juni 2021 live uitgezonden vanuit Nieuwspoort, Den Haag.
Direct door naar het volledige artikel in Navigator
Binnenkort in het Weekblad
Welke effecten heeft het wetsvoorstel Wet excessief lenen bij eigen vennootschap bij echtscheiding?
Drs. S.C.M. Schilder FM RV en mr. A.J. van Lint behandelen enkele voorbeelden gebaseerd op verschillende huwelijksgoederenregimes. Hieruit blijkt dat de effecten van het wetsvoorstel niet altijd duidelijk zijn. Duidelijk is echter wel dat echtscheiding tot complexe knelpunten kan leiden. Ook blijkt dat de effecten soms wel duidelijk zijn, maar tot ongerijmde uitkomsten kunnen leiden. (Veel) eerder gemaakte keuzes over de toedeling van het AB-inkomen blijken daarbij een grote rol te spelen. Als de wetgever het wetsvoorstel daadwerkelijk wil invoeren, zijn wettelijke aanpassingen volgens de auteurs noodzakelijk en kan niet worden volstaan met verwijzing naar een nog te ontwerpen algemene maatregel van bestuur.
Knelpunten bij de samenloop van de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap en het technisch aanmerkelijk belang
In deze bijdrage bespreken drs. P. de Boer en mr. R.E.F.M. van der Vloet de knelpunten bij de samenloop van de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap en het technisch aanmerkelijk belang. Zij gaan hierbij in op de werking van het wetsvoorstel in de nationale en internationale context, toepassing van de technisch aanmerkelijkbelangregeling op excessieve schulden en verkapte dividenduitkeringen in internationale situaties.
Producten: WFR-signaleringen