Op donderdag 30 september verschijnt nummer 7399. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Prof. dr. mr. E.J.W. Heithuis - De pot verwijt de ketel…
  • Dr. P. Rustenburg en prof. dr. A.O. Lubbers - De hoeveelheidsnorm in het belastingrecht
    De auteurs besteden aandacht aan hoeveelheidsnormen in het belastingrecht. Niet alleen de wetgever maar ook de belastingrechter maakt gebruik van hoeveelheidsnormen daar waar hij belastingwetgeving uitlegt en daar waar hij optreedt als wetgever-plaatsvervanger. Het kenmerk van een hoeveelheidsnorm is het gebruik van een onbepaalde hoeveelheidsaanduiding als ‘nagenoeg geheel’, ‘hoofdzakelijk’, ‘grotendeels’, ‘aanmerkelijk’, ‘in geringe mate’ in de formulering van de norm. De auteurs bespreken onder meer de kenmerken van deze normen, onderscheiden twee soorten hoeveelheidsnormen en gaan in op de functie van hoeveelheidsnormen. Tevens staan zij stil bij het gebruik van hoeveelheidsnormen in relatie tot de kwaliteit van wetgeving.
  • S.M. van Rijssel en W.R. Kooiman - Het argument van het vestigingsklimaat in het fiscale debat
    Het begrip vestigingsklimaat is niet meer weg te denken uit het fiscale debat. Door fiscalisten en politici wordt het vestigingsklimaat volop ingezet om maatregelen te verdedigen of te bekritiseren. De auteurs doen verslag van hun onderzoek naar de wijze waarop het vestigingsklimaat als argument wordt gebruikt. Daarbij gaan ze onder andere in op de invulling van dit begrip en de onderbouwing die wordt gebruikt voor een claim die op het vestigings­klimaat is gebaseerd.
  • Mr. J. Versluis - Asymmetrie bij samenloop anti-mismatchbepalingen en renteaftrekbeperkingen wegens het ruime begrip aftrek
    Voor het bepalen van een aftrek voor de toepassing van de anti-hybridemismatchbepalingen van de ATAD2 wetgeving wordt eenzelfde toets gehanteerd als bij de toepassing van art. 13 lid 17 Wet VPB. In deze bijdrage komt de samenloop van deze anti-hybridemismatchbepalingen en renteaftrekbeperkingen aan bod, waaruit blijkt dat door de ruime interpretatie van het begrip aftrek sprake is van een asymmetrische behandeling van de anti-hybride­mismatchbepalingen met overkill tot gevolg.

Binnenkort in het Weekblad

De tegemoetkoming voor de omgekeerde hybride in de Wet Bronbelasting en de achterliggende investeerders: uitgebreid of verstrakt

R. Bagci en R.P.C.W.M. Brandsma gaan in op – de anti-misbruikbepaling met inbegrip van de opgenomen tegemoetkoming voor bonafide situaties inzake – omgekeerde-hybrides in de Wet Bronbelasting 2021 (Wet BB). Aan de hand van de basisbeginselen van de Wet BB en doel en strekking van de bepalingen inzake de omgekeerde hybride, komen de auteurs tot de conclusie dat de aanwezigheid van een gelieerde achterligger in de hybride entiteit geen separaat vereiste is voor de toepassing van de tegemoetkoming. De wetgever heeft met het gelieerdheidsvereiste willen voorkomen dat – anders dan initieel de bedoeling was – de vereisten in de tegemoetkoming bij een groot aantal achterliggers met een beperkt belang zouden moeten worden getoetst. De tegemoetkoming is bij Nota van Wijziging verder uitgebreid.

Is er toekomst voor de landbouwvrijstelling?

‘De landbouwvrijstelling: een fiscale regeling zonder doel’. Dit is de titel van een paragraaf uit een onderzoek van de Algemene Rekenkamer (ARK). Afschaffen of aanpassen is het advies van de ARK. Mr. J.W.H.H. Fritzemeier en mr. P.L.F. Seegers bespreken in dit artikel het vraagstuk: Is er nog toekomst voor de in de landbouwsector belangrijke vrijstelling in de winstbelastingen?

Producten: WFR-signaleringen

16