Op donderdag 10 februari verschijnt nummer 7417. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • De redactie - Voorwoord
  • Prof. mr. dr. R. Russo en mr. drs. J.J. Engelmoer RA - Het Tax Control Framework: verleden, heden en toekomst vanuit het perspectief van toezicht
    In deze bijdrage wordt allereerst een korte inleiding gegeven op alle bijdragen van deze special en de samenhang daartussen. Meer specifiek gaan de auteurs vervolgens in op de begripsbepaling en ontwikkelingen omtrent het TCF in het licht van toezicht. Daarbij wordt gekeken naar de historie, de huidige stand van zaken en (mogelijke) toekomstige ontwikkelingen. Geconcludeerd wordt dat het TCF een belangrijke rol speelt in toezicht, zowel binnen als buiten de horizontale variant daarvan. Naar verwachting zal de behoefte aan verantwoordingsinformatie toenemen en het TCF zal in de borging van de betrouwbaarheid van die informatie belangrijk zijn. Ook in internationale ontwikkelingen als ICAP en ETACA is de aanwezigheid van een effectief TCF belangrijk: het is namelijk een voorwaarde om assurance te verkrijgen van de participerende toezichthouders.
  • Mr. drs. R. Hein - De rol van het TCF in het fiscale bedrijfsproces
    De opdracht van de bedrijfsfiscalist is rechtlijnig, maar daarom niet minder complex: zorg ervoor dat de onderneming fiscaal in control is. De precieze inhoud van die opdracht verschilt per onderneming en is in de loop van de tijd ook aan verandering onderhevig. Wat zijn de overwegingen van bedrijven bij het invullen van hun fiscale strategie, welke ontwikkelingen hebben de afgelopen decennia daarbij een rol gespeeld (respectievelijk gaan de komende jaren een rol spelen) en wat betekent dit alles voor de uitoefening van de fiscale bedrijfsfunctie? In deze analyse staat het fiscale beheersingsraamwerk (TCF) centraal. De hoofdvragen zijn of een onderneming in control kan zijn zonder TCF, respectievelijk of het TCF meer is dan alleen een (inventariserend en organisatorisch) hulpmiddel. Een analyse van historische, bedrijfspolitieke en maatschappelijke factoren, bezien vanuit het perspectief van de bedrijfsfiscalist, legt de basis voor het beantwoorden van die vragen.
  • Mr. M. Rabenort - Tax Control Framework in de praktijk – de basis van een echte win-win
    In dit artikel wordt eerst teruggekeken naar de start van HT en het TCF in de adviespraktijk, en welke van de oorspronkelijke verwachtingen in de praktijk zijn uitgekomen. Vervolgens wordt ingegaan op de wijze waarop een TCF kan worden vormgegeven langs de lijnen van het koppelen van doelstellingen aan risico’s en beheersmaatregelen. De rol van het TCF wordt daarna besproken in het licht van een aantal verschillende aspecten, zoals de ontwikkelingen van HT 2.0. in Tax Technology en bij Tax Administration 3.0. Daarbij wordt specifieker ingegaan op de vraag in welke mate de aanvaardbare aangifte direct gebaseerd kan worden op het TCF.
  • Dr. M.A. Siglé RA - De rol van het TCF in toezicht: de stand van de empirie
    In deze bijdrage beschrijft de auteur de veronderstelde determinanten en doelen van tax control frameworks en wat daaromtrent bekend is vanuit empirisch academisch onderzoek. Het afgelopen decennium heeft een voorzichtige start van dergelijk onderzoek gezien. De eerste uitkomsten vanuit deze onderzoeksstroming bevestigen de verwachtingen van de betrokken partijen (o.a. organisaties en belastingdiensten) ten aanzien van de rol van het TCF. De auteur roept op tot nader onderzoek en de ontwikkeling van een eenduidig meetinstrument voor de kwaliteit van een tax control framework.
  • Mr. J.K. Hornstra - Interne fiscale beheersing voor MKB en middelgrote organisaties
    In deze bijdrage gaat de auteur in op de positie van het MKB waar een (volwaardig) TCF vaak niet haalbaar is. Ook in die gevallen kan echter een aanvaardbare mate van beheersing worden behaald als de fiscaal dienstverlener daarbij wordt ingeschakeld. De fiscale beheersing van de ondernemer wordt dan aangevuld met het kwaliteitssysteem van de fiscaal dienstverlener. Dit geldt het duidelijkst als de fiscaal dienstverlener deelneemt aan Horizontaal Toezicht.
  • Rubriek Parlementair

Binnenkort in het Weekblad

Het nieuwe btw-tariefbeleid in de context van de btw-tariefharmonisatie en het fiscaal instrumentalisme: yay or nay?

De Europese Commissie heeft decennialang gepleit voor btw-(tarief)harmonisatie binnen de EU en actief stappen genomen eind 20e eeuw om dit te bewerkstelligen. Het is haar echter nooit gelukt omdat haar plannen politiek onhaalbaar bleken en het onderlinge vertrouwen tussen de lidstaten niet sterk genoeg was. Geleidelijk is zij overgestapt naar een nieuw ‘tijdelijk’ systeem waarbij EU-lidstaten voor wat betreft de btw-tarieven nog keuzevrijheid behielden en er hierdoor verschillen tussen EU-lidstaten ontstonden. Met het akkoord van 7 december 2021 heeft de Raad van de Europese Unie gepoogd om lidstaten voortaan gelijker te behandelen en nieuwe regels rondom de btw-tarieven te introduceren. Hiermee poogt zij in te spelen op ontwikkelingen voor wat betreft duurzaamheid, volksgezondheid en milieu. Ondanks de zuivere ambities van de Raad, stuit dit akkoord toch tegen bepaalde bezwaren zoals de doelmatigheid van de btw, tariefafbakening en de kans op meer juridische procedures. Mr. M.O. Can komt dan ook tot de conclusie dat volledige btw-tariefharmonisatie een beter idee zou zijn geweest, maar dit – gekeken naar de toekomst – niet haalbaar is. Daarom is het nu de taak voor de betrokkenen in de btw-wereld om kennis te nemen van de nieuwe regels. Dit zal in de toekomst ongetwijfeld leiden tot discussies op detailniveau.

Uitbreiding van de onderneming voorafgaand aan bedrijfsopvolging

In deze bijdrage staat de bezitseis van de bedrijfsopvolgingsregeling in de erf- en schenkbelasting centraal. Mr. P. Visser gaat in op de gevolgen van een uitbreiding van de onderneming, dan wel de indirecte uitbreiding van een bestaand aandelenbelang, gedurende de bezitstermijn. In dat kader wordt ook onderzocht wat moet worden verstaan onder ‘één objectieve onderneming’.

Producten: WFR-signaleringen

66