Op donderdag 17 februari verschijnt nummer 7418. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Prof. mr. B.M.E.M. Schols - Een liefdesleven in het zicht van overlijden
  • N. Boef - Een boeiende toekomst ligt in het verschiet
  • Dr. C.A.T. Peters - Artikel 8bb Wet VPB 1969 in internationaal en Europeesrechtelijk perspectief: had Tancredi gelijk?
    Deze bijdrage onderzoekt de nieuwe bepalingen om verrekenprijsmismatches tegen te gaan vanuit het perspectief van het internationaal en Europees belastingrecht. De conclusie is dat er een kleine kans bestaat dat de correctie van een verkapte winstuitdeling in art. 8bb Wet VPB 1969 conflicteert met de afspraken over de verdeling van heffingsrechten die zijn gemaakt in de door Nederland afgesloten belastingverdragen. Bovendien loopt de wetgever het risico dat het ontbreken van een tegenbewijsregel in art. 8bb Wet VPB 1969 niet in overeenstemming is met de vrijheid van vestiging.
  • Mr. drs. C. Lamur - Bodemrecht vervalt op termijn
    Na het vervallen van art. 70 Invorderingswet 1990 per 1 januari 2022 wil het kabinet voorstellen doen om het ­wetsvoorstel 22942 in te trekken. Het kabinet geeft aan dat in elk geval zeker is gesteld dat het bodemrecht niet vervalt bij intrekking van wetsvoorstel 22942, het bodemrecht werkt (immers ook) naar behoren, aldus de Belastingdienst. De opeenvolgende kabinetten toonden echter weinig besluitvaardigheid over de toekomst van het bodemrecht. Aan de door het kabinet in een ver verleden gedane toezegging, het entameren van een allesomvattend internationaal rechtsvergelijkend onderzoek naar de fiscale verhaalsrechten, is voor zover kan worden waargenomen nimmer tegemoetgekomen. Zou dan nu eindelijk duidelijkheid zijn verkregen over het voortbestaan van het bodemrecht dan wel over een heroverweging van het bodemrecht?
  • Mr. M.O. Can - Het nieuwe btw-tariefbeleid in de context van de btw-tarief­harmonisatie en het fiscaal instrumentalisme: yay or nay?
    De Europese Commissie heeft decennialang gepleit voor volledige btw-(tarief)harmonisatie binnen de EU. Dit is haar echter tot op heden niet gelukt. Met het akkoord van 7 december 2021 heeft de Raad van de EU gepoogd om lidstaten gelijker te behandelen en nieuwe regels rondom de btw-tarieven te introduceren. Hiermee wil zij inspelen op ontwikkelingen voor wat betreft duurzaamheid, volksgezondheid en milieu. Ondanks de zuivere ambities, stuit dit akkoord volgens de auteur toch tegen bepaalde bezwaren zoals de doelmatigheid van de btw, keuzestress, tariefafbakening en de kans op meer juridische procedures. De auteur komt dan ook tot de conclusie dat volledige btw-(tarief)harmonisatie een beter idee zou zijn geweest, maar dit gekeken naar de toekomst niet haalbaar is.
  • Drs. A.H.G. Oldeman - Uitreiking van de Stevensprijs 2021
    Verslag van de uitreiking van de Stevensprijs 2021, gehouden op 4 februari 2022.
  • Rubriek - Parlementair

Binnenkort in het Weekblad

Kwalificatie van schulden in faillissement en fiscus

Het leerstuk van kwalificatie van schulden in faillissement houdt in dat men een schuld kwalificeert als boedelschuld, faillissementsschuld of niet-verifieerbare schuld. Deze kwalificatie gaat vooraf aan de rangordebepaling. Een fiscale faillissementsschuld wordt bijvoorbeeld pas betaald wanneer alle boedelschuldeisers, de concurrente incluis, zijn betaald en een niet-verifieerbare belastingschuld is niet verhaalbaar op het faillissementsvermogen. In deze bijdrage behandelen prof. mr. F.M.J. Verstijlen en mr. dr. M.H.M. van Oers aan de hand van recente jurisprudentie van de Hoge Raad de methodiek van de kwalificatie en passen zij die toe op enkele veel voorkomende faillissementssituaties waarbij de fiscus is betrokken.

Klimaatverandering en goed koopmansgebruik

Veel bedrijven treffen maatregelen om het hoofd te bieden aan klimaatverandering en om verdere klimaatverandering te voorkomen. Prof. dr. A.O. Lubbers besteedt aandacht aan een aantal actuele vragen in de sfeer van goed koopmansgebruik en klimaatverandering. Hij gaat in op de mogelijkheid klimaatvoorzieningen te vormen (bijvoorbeeld als gevolg van klimaatvonnissen), op de mogelijkheid van afschrijven en afwaarderen bij gedwongen productiebeperkingen, op de behandeling van schadevergoedingen bij de uitkoop van vervuilende bedrijven en op de gkg-behandeling van duurzaamheidsuitgaven. De staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst wordt opgeroepen in een beleidsbesluit een aantal knelpunten weg te nemen.

Producten: WFR-signaleringen

22