Op donderdag 24 maart verschijnt nummer 7423. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Prof. dr. L.G.M. Stevens - De kracht van solidariteit
  • Prof. dr. T.M. Berkhout MRE MRICS en mr. dr. M.J. Hoogeveen --Falsifieerbare normen en omstandighedencatalogus voor vastgoedexploitanten 2.0
    In hun artikel ‘Falsifieerbare normen en omstandighedencatalogus voor vastgoedexploitanten’ (WFR 2015/4) presenteerden de auteurs ter zake van de fiscale kwalificatie van vastgoedexploitatie een viertal falsifieerbare normen/hypothesen, die zij onder meer uit de wetsgeschiedenis hadden afgeleid. In dit artikel onderzoeken zij of de in de jaren daarna gewezen rechtspraak reden is om deze aan te passen. De conclusie van de auteurs is dat de normen/hypothesen nog steeds geldig zijn, met een aantal nuanceringen. Verder voegen zij een nieuwe falsifieerbare norm/hypothese toe en onderzoeken zij van een aantal Europese landen hoe die ter zake van hun bedrijfsopvolgings­regeling verhuurd vastgoed kwalificeren.
  • P.G. ’t Hart MSc - De ‘definitieve’ aanslag en rechtszekerheid
    Volgens de auteur kunnen burgers en bedrijven in het algemeen weinig vertrouwen ontlenen aan een definitieve aanslag. De Belastingdienst kan hier volgens hem in de meeste gevallen eenvoudig op terugkomen door middel van een navorderingsaanslag. In het artikel worden voorstellen gedaan tot aanpassing van de wettelijke navorderingsbevoegdheden die aansluiten bij het uitgangspunt van het kunnen vertrouwen op de definitieve aanslag. Hierop gelden alleen uitzonderingen in die gevallen waarbij dit vertrouwen niet te rechtvaardigen is.
  • Rubriek Parlementair

Binnenkort in het Weekblad

Wereldwijde minimumbelasting en de impact op de Caribische jurisdicties

De Caribische Koninkrijksdelen en andere Small Island Developing States (SIDS) in de Cariben, hebben een economisch model dat veelal is gebaseerd op belasting gerelateerde financiële dienstverlening. De mogelijke impact van een wereldwijde minimumbelasting op deze jurisdicties is tot nu toe onderbelicht gebleven. Toch is een analyse van de gevolgen essentieel, aldus mr. G.D. Rekwest.

Open Access publiceren en de fiscale wetenschap – Deel 1: Wat is het en wat is er mogelijk voor fiscalisten?

Steeds meer universiteiten verplichten hun medewerkers hun publicaties zes maanden na verschijning open access (gratis toegankelijk) te publiceren. In het eerste deel van dit tweeluik bespreekt prof. dr. S.J.C. Hemels wat open access is en welke mogelijkheden fiscalisten hebben om open acces te publiceren.

Producten: WFR-signaleringen

13