Op donderdag 31 maart verschijnt nummer 7424. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:
- Mr. S.F.J.J. Schenk - Een beetje praktisch is geen bezwaar
- Drs. C. Overduin - Een voorstel voor een goed uitvoerbaar ‘massaal’ rechtsherstel inzake box 3
In dit artikel doet de auteur een voorstel voor rechtsherstel inzake box 3. Het voorstel geldt voor alle belastingplichtigen en behelst een redelijke, forfaitaire benadering van het te compenseren bedrag wegens een te hoog berekend belastbaar inkomen uit vermogen voor de burgers die een lager werkelijk behaald rendement realiseerden. Tevens is ingeschat hoeveel de kosten van dat voorstel zouden bedragen. Bij de formulering van het voorstel is nadrukkelijk oog voor een zo eenvoudig mogelijk uitvoering door de Belastingdienst. Door in het voorstel te werken met informatie waarover de Belastingdienst reeds beschikt, kan dit ook goed geautomatiseerd uitgevoerd worden. Omdat het om grote aantallen belastingplichtigen gaat, is dat een belangrijk aspect van dit voorstel. Tot slot benadrukt de auteur dat zijns inziens de compensatie sowieso dient plaats te vinden, los van de vraag hoe dit budgettair wordt gedekt. Deze principekwestie moet dan ook niet leiden tot overhaaste invoering van een vermogensbelasting. Toekomstige wijzigingen in de belastingheffing over inkomsten uit vermogen en inzake bezit van vermogen, dienen een goed doordacht fundament te hebben. - Prof. dr. S.J.C. Hemels - Open Access publiceren en de fiscale wetenschap – Deel 1: Wat is het en wat is er mogelijk voor fiscalisten?
Steeds meer universiteiten verplichten hun medewerkers hun publicaties zes maanden na verschijning open access (gratis toegankelijk) te publiceren. In het eerste deel van dit tweeluik bespreekt de auteur wat open access is en welke mogelijkheden fiscalisten hebben om open acces te publiceren. - Mr. G.D. Rekwest - Wereldwijde minimumbelasting en de impact op de Caribische jurisdicties
De Caribische Koninkrijksdelen en andere Small Island Developing States (SIDS) in de Cariben, hebben een economisch model dat veelal is gebaseerd op belastinggerelateerde financiële dienstverlening. De mogelijke impact van een wereldwijde minimumbelasting op deze jurisdicties is tot nu toe onderbelicht gebleven. Toch is een analyse van de gevolgen essentieel. - Rubriek parlementair
Binnenkort in het Weekblad
De voordeelgerechtigde in de Wet bronbelasting 2021
De voordeelgerechtigde is volgens de Wet BB een lichaam dat gerechtigd is tot de voordelen van rente of royalty’s. In deze bijdrage wordt het begrip voordeelgerechtigde door mr. J. Versluis geanalyseerd, mede in het licht van de jurisprudentie van de Hoge Raad over de opbrengstgerechtigde in de Wet DivBel. Daarnaast wordt besproken welke entiteit als voordeelgerechtigde kwalificeert in de situatie waarbij een derde een geldlening verstrekt onder een (al dan niet fatale) garantie van een gelieerde groepsmaatschappij.
Open Access publiceren en de fiscale wetenschap – Deel 2: Juridische aspecten
Steeds meer universiteiten verplichten hun medewerkers hun publicaties zes maanden na verschijning open access (gratis toegankelijk) te publiceren. Het is de vraag of alle werknemers voor al hun publicaties het recht hebben om dit te doen. Prof. dr. S.J.C. Hemels zet in dit tweede deel van een tweeluik over open access de rechten en verplichtingen van publicerende fiscalisten die (ook) op de universiteit werken op een rij en doet suggesties aan universiteiten, overheid, uitgevers en universiteitsmedewerkers om uit het huidige juridische schemergebied te komen.
Producten: WFR-signaleringen