Op donderdag 11 augustus 2022 verschijnt nummer 7441. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Drs. A.T.H. van der Linden en drs. N.F.M van Mol - De rol van de inkomstenbelasting in koopkrachtreparatie onderbelicht!
    Inflatie tast de koop- en draagkracht van consumenten aan. Het kabinet heeft verscheidene maatregelen buiten de inkomstenbelasting genomen om de koopkracht van huishoudens te repareren. Die maatregelen zijn naar het oordeel van de Raad van State en het Centraal Plan Bureau niet doelmatig. Mede daarom hebben de auteurs gekeken of en op welke wijze de inkomstenbelasting omgaat met de negatieve impact van inflatie op de draagkracht van de belastingplichtige. Uiteindelijk komen de auteurs tot de conclusie dat de wijze waarop de inkomstenbelasting omgaat met inflatie minder goed uitpakt voor de lagere inkomens en dat de wijze waarop de inkomstenbelasting omgaat met inflatie daarom naar de mening van de auteurs aanpassing behoeft.
  • Mr. dr. J. Gooijer - ‘De vervuiler betaalt’ als beginsel van Nederlands belastingrecht
    Klimaatverandering en milieuvervuiling leiden tot grote publieke uitgaven. In deze bijdrage is de vraag aan de orde of ‘de vervuiler betaalt’ als uitgangspunt genomen zou moeten worden bij de verdeling van deze publieke lasten. De auteur gaat in op de economische en morele achtergrond van het beginsel dat uit het milieurecht is ‘overgewaaid’. Op grond van drie politiek-filosofische theorieën betoogt hij dat ‘de vervuiler betaalt’ moet worden beschouwd als een verdelingsbeginsel, naast en in aanvulling op het profijt- en het draagkrachtbeginsel. Vervolgens wordt ingegaan op aandachtspunten bij de operationalisering van het beginsel in het fiscale recht.
  • Mr. J.J.M. Janssen en mr. D.J. Bolwerk - Dubbel in aanmerking genomen inkomen in cost-plus situaties
    De auteurs zetten uiteen waarom in de welbekende cost-pluscasus er sprake is van dubbel in aanmerking genomen inkomen. Dit doen zij aan de hand van de casusposities uit de wetgeschiedenis en literatuur. De auteurs sluiten af met enkele rekenvoorbeelden om hun standpunt duidelijk te maken.
  • Rubriek Parlementair

Binnenkort in het Weekblad

Hybride entiteiten onder het MLI en het belastingverdrag Nederland – België

Sinds 1 januari 2022 is het Multilateraal Instrument (MLI) van toepassing op het belastingverdrag Nederland – België. In deze bijdrage gaat H. de Ruijter MSc in op de twee specifieke protocolbepalingen van dit verdrag die situaties van dubbele (niet-)heffing beogen op te lossen bij zogeheten hybride entiteiten. In de relatie tussen Nederland en België is daarvan onder meer sprake bij de VOF of CV. Deze protocolbepalingen zijn vervangen door de toepassing van artikel 3 MLI. Het is daarbij maar de vraag of het MLI op dit punt een verbetering brengt.

Producten: WFR-signaleringen

27