Op donderdag 15 september 2022 verschijnt nummer 7445. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Dr. D. Molenaar -Toezicht op ANBI’s en op veel meer
  • Mr. D. Liem - Spontane adviesplicht belastingadviseur
    In dit artikel wordt de spontane adviesplicht van een belastingadviseur belicht in beroepsaansprakelijkheidszaken. Uit de rechtspraak worden 11 factoren gedestilleerd die van belang kunnen zijn bij de invulling van de spontane adviesplicht. Ook gaat de auteur in op de vraag of het box 3-arrest (kerstarrest) een beroepsfout tot gevolg kan hebben.
  • Mr. M. Knops - De bijzondere standstill-bepaling in de mijnbouwheffingen
    Inmiddels is uitgelekt dat in het koopkrachtakkoord is afgesproken de “mijnbouwheffingen” te verhogen. Details zijn nog niet bekend, maar het kabinet heeft eerder aangekondigd te onderzoeken of het winstaandeel of de cijns in de Mijnbouwwet kan worden verhoogd. In de brief is ook aangegeven dat artikel 55 Mijnbouwwet dan (tijdelijk) buiten werking moet worden gesteld. Het artikel gaat in op de achtergrond van deze bepaling, die juist expliciet beoogt mijnbouwbedrijven gedurende lange tijd zekerheid te verschaffen over met name de hoogte van de mijnbouwheffingen. De auteur concludeert dat een (tijdelijke) buiten werkingstelling van artikel 55 Mijnbouwwet op gespannen voet staat met het rechtszekerheidsbeginsel en ook het investeringsklimaat geen goed zal doen. De (gewijzigde) politiek-maatschappelijke wens voor een hogere heffing is alleszins begrijpelijk, maar vanuit juridisch oogpunt verdient een andere route de voorkeur. Daarbij kan een wetsvoorstel uit 1982 als voorbeeld dienen.
  • Rubriek Parlementair

Binnenkort in het Weekblad

Verstrekken, tenietgaan en rente op een onzakelijke lening: schenking voor de schenkbelasting?

Prof. mr. dr. P.G.H. Albert bespreekt of het verstrekken of tenietgaan van een onzakelijke lening een schenking in de zin van art. 1, lid 7, Successiewet 1956 vormt. Verder behandelt hij de vraag of er een schenking optreedt, indien de crediteur (vennootschap van ouders) en debiteur (vennootschap van kind) van een onzakelijke lening een zogenoemde ODR-rente (borgstellingsanaloge rente) overeenkomen. De aanleiding voor het artikel is een uitspraak van 12 juli 2022 van Hof Arnhem-Leeuwarden (ECLI:NL:GHARL:2022:5893).

Producten: WFR-signaleringen

23