Op donderdag 13 oktober 2022 verschijnt nummer 7449. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • De redactie - Voorwoord
  • Prof. dr. H. Vording - Het Belastingplan 2023 in een onzekere wereld
    Het Belastingplan 2023 is een koopkrachtpakket, voornamelijk gericht op de laagste inkomens. Het kabinet vertrouwt voor een evenwichtiger koopkrachtbeeld op de loonvorming. Door deze (eerder aangekondigde) focus op koopkrachtreparatie ontbreekt het bredere perspectief, met name de internationaal-fiscale ontwikkelingen. Wat ook blijft liggen is de vraag of kabinetsbeleid niet slechts de verliezers bij opeenvolgende crises zou moeten compenseren, maar ook de winnaars zou moeten belasten. Wat, met andere woorden, wordt gemist is het vaste moment om de algemene koers van het fiscale beleid politiek te verantwoorden.
  • Mr. A.J. van Lint - De rekening gaat naar het MKB
    Het kabinet trekt vele miljarden uit om de koopkracht van de burgers zoveel mogelijk op peil te houden. Tegelijkertijd neemt de regering veel maatregelen, zoals de wijzigingen in de tarieven van de VPB en box 2, de afschaffing van de doelmatigheidsmarge in de gebruikelijkloonregeling, de afschaffing van de FOR en de middelingsregeling en de drastische beperking van de zelfstandigenaftrek, die juist voor de MKB-ondernemer tot aanzienlijke lastenverzwaringen leiden. De auteur bespreekt deze maatregelen en noemt het saillant dat in een aantal gevallen de argumenten die voor de afschaffing of beperking ervan worden genoemd in ieder geval deels dezelfde zijn als de argumenten die destijds werden gehanteerd om deze regelingen te introduceren.
  • Mr. dr. S.M.H. Dusarduijn - Box 3 in het belastingplan 2023 hink-stap-sprong door de tijd
    Op Prinsjesdag zijn de voorstellen voor de Wet rechtsherstel box 3 en de Overbruggingswet box 3 gepresenteerd. Deze voorstellen vloeien voort uit het Kerstarrest waarin de Hoge Raad oordeelde dat het sinds 2017 geldende stelsel van de vermogensrendementsheffing in strijd is met het eigendomsrecht en het discriminatieverbod. Na een korte uiteenzetting van de geschiedenis van box 3 wordt in deze bijdrage getoetst of de voorgestelde wetgeving in overeenstemming is met het Kerstarrest. Afsluitend wordt ingegaan op het eveneens op Prinsjesdag gepubliceerde Beleidsbesluit voor niet-bezwaarmakers. Een korte conclusie rondt deze bijdrage af.
  • Rubriek Parlementair
  • L.C. van Hulten MSc - Treaty Application for Companies in a Group
    Op 20 oktober 2022 promoveert Loes van Hulten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het proefschrift ‘­Treaty Application for Companies in a Group’ (Verdragstoepassing voor vennootschappen in een groep).

Producten: WFR-signaleringen

11