Op donderdag 3 november 2022 verschijnt nummer 7452. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Mr. R.E.F.M. van der Vloet en mr. R. IJsbrandij - Hoge Raad wijst arrest in woningcorporatiezaak: eindelijk duidelijkheid over kostprijsallocatie bij de sloop en nieuwbouw van bedrijfsvastgoed?
    In deze bijdrage analyseren de auteurs de invulling van goed koopmansgebruik door de Hoge Raad in het Warenhuisarrest (BNB 1993/240), het Renteswaparrest (BNB 2022/61) en het Woningcorporatiearrest van 23 september 2022. Zij gaan hierbij in op de onduidelijkheden volgend uit het Warenhuisarrest en bespreken jurisprudentie omtrent de kostprijsallocatie in het perspectief van het Warenhuisarrest. Voorts wordt in het kader van ‘functionele voorzetting van vermogensbestanddelen’ het Renteswaparrest behandeld. Tot slot behandelen de auteurs het Woning­corporatiearrest en beoordelen zij of de Hoge Raad duidelijkheid geeft ten aanzien van de vragen die zijn opgekomen na het Warenhuisarrest.
  • Drs. V.L. Meijerman - Rechtsherstel bij grondrechtschendingen: nodeloos terughoudend en bron van rechtsonzekerheid! Een pleidooi voor individueel rechtsherstel
    De afgelopen jaren heeft de Hoge Raad vaker dan in de voorafgaande jaren geoordeeld dat wetgeving in strijd is met het EVRM. Daardoor is een fundamenteel onderzoek naar de manier waarop de rechter bepaalt of na zo’n schending rechtsherstel moet worden geboden weer actueel. Sinds het arbeidskostenforfait-arrest uit 1999 vormt dat arrest het kader voor de rechter bij de zoektocht naar rechtsherstel. In dit artikel bespreekt de auteur dat kader binnen de bredere context van wetsinterpretatie en toetsing aan het EVRM. Hij betoogt hij dat het arbeidskostenforfaitkader burgers effectieve rechtsbescherming onthoudt en willekeur in de hand werkt. De oorzaak van die gebreken is dat het arbeidskostenforfait-arrest rechters dwingt om te zoeken naar rechtsherstel op regelniveau, waardoor de rechter al vrij snel in het vaarwater van de wetgever komt. De auteur ziet een oplossing voor de tekortkomingen van het arbeidskostenforfait-arrest in het zoeken naar individueel rechtsherstel en doet een voorzet.
  • Mr. H. Mezouar - BEPS bezien door verschillende stakeholders
    Verslag van de uitreiking van de dissertatieprijs 2020-2021 en de debatmiddag van de Vereniging voor Belastingwetenschap over het thema visies op BEPS van verschillende stakeholders, gehouden op 13 juni 2022 in Rotterdam.
  • Rubriek Parlementair

Binnenkort in het Weekblad

Laat fiscale geheimhoudingsplicht de toegankelijkheid van de Collectie Nederland niet belemmeren

Verzoeken om openbaarmaking van de cultuurgoederen die na kwijtschelding van erfbelasting op grond van art. 67 lid 3 Successiewet 1956 door de Staat zijn verkregen, worden niet gehonoreerd. In deze bijdrage wordt door mr. M.U.M.A. Waaijer-Linders BA onderzocht of en in hoeverre de fiscale geheimhoudingsplicht uit art. 67 AWR een belemmering vormt voor openbaarmaking. Het belang van duidelijkheid hierover wordt in het kader van de politieke evaluatie van het rapport Onvervangbaar & Onmisbaar van de Commissie Collectie Nederland benadrukt.

Ontwikkelingen inzake de fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting

Dr. A.W. Hofman bespreekt een aantal ontwikkelingen inzake de fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting vanaf 2021. Door voortdurend toenemende complexiteit komt een steeds zwaardere hypotheek op het stelsel te rusten. De auteur doet verschillende suggesties om te voorkomen dat onnodige complexe regels worden ingevoerd of gehandhaafd.

Producten: WFR-signaleringen

17