Op 28 februari 2023 is nummer 7468 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Mr. M.W.C. Soltysik- Wie heeft de bewijslast bij de uitzondering op een BTW-vrijstelling?
    In deze bijdrage bespreekt de auteur hoe de bewijslast met betrekking tot uitzonderingen op BTW-vrijstellingen moet worden verdeeld. Hij constateert dat feitenrechters de bewijslast niet consequent op dezelfde manier verdelen en geeft de Hoge Raad in overweging om hierover duidelijkheid te verschaffen.
  • Prof. dr. H. Vording - De gemeente als fiscale proeftuin: lokale inkomstenbelastingen (1865-1890)
    Vanaf 1865 ontwikkelden veel gemeenten hun eigen inkomstenbelastingen. Daarmee ontstond een heffingsmodel dat sterk verschilde van wat sinds Piersons wetgeving (1892) gebruikelijk werd. Het inkomensbegrip was zeer summier en de inschatting van maatschappelijke posities door lekencommissies was gebruikelijk. Aanslagen waren openbaar zodat ieder zijn aanslag kon vergelijken met die van medeburgers. Dit model was niet geschikt om inkomsten uit financieel vermogen op te sporen – overigens een zwakke plek van elke inkomstenbelasting. De waardering door tijdgenoten was gemengd; sommige voorstellen voor een algemene inkomstenbelasting berustten geheel op dit model.
  • Mr. F.M. Witpeerd - Van informatie-uitwisseling en rechtsbescherming
    Verslag van de uitreiking van de Prof. dr. D. Brüll-prijs en de presentatie van het boek “Over D. Brüll (1922-1996)” op 11 november 2022.
  • Rubriek Parlementair

Producten: WFR-signaleringen

21