Op 23 mei 2023 is nummer 7480 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Sylvester Schenk - Column: Actie – actie – actie
  • Prof. dr. E. Poelmann - Aanpak no cure, no pay
    De Staatssecretaris van Financiën heeft onlangs een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin de aanpak van de ‘no cure no pay’-praktijk voor wat betreft WOZ- en BPM-zaken wordt aangekondigd. In zijn bijdrage gaat de auteur in op deze voorstellen, waarbij hij onder meer bepleit ook nadrukkelijk in te zetten op de kwaliteit van taxaties en op nu al bestaande instrumenten om meer maatwerk te leveren bij vergoeding van proceskosten en immateriële schade. Inzetten op veroordeling in de proceskosten acht hij de toegang tot het recht te zeer beperken, er vanaf gezien dat de fiscus zelf ogenschijnlijk steeds regelmatiger tegen zo’n veroordeling oploopt.
  • Mr. D.J. Franssen - Cum/Ex(it)?
    Het Duitse Openbaar Ministerie heeft inmiddels haar pijlen gericht op Nederlanders vanwege hun (vermeende) betrokkenheid bij Duitse Cum/Ex-transacties. Als de Duitse autoriteiten verzoeken deze personen over te leveren, dienen de Nederlandse autoriteiten daartoe niet klakkeloos over te gaan, doch kritisch te bezien of overlevering in het betreffende geval wel geïndiceerd is. De Duitse Cum/Ex-transacties zullen naar verwachting namelijk niet in alle gevallen strafbaar zijn naar Nederlands recht. In voorkomende gevallen staat het vereiste van dubbele strafbaarheid overlevering mogelijk in de weg.
  • Mr. E.A.H. Iven & mr. drs. C.M. Dijkstra - De (on)toereikende volmacht binnen het VBI-regime: probleem of uitkomst?
    Voor de fiscale positie van een VBI is de civielrechtelijke volmacht van groot belang. Indien de ingeschakelde vermogensbeheerder buiten de beleggingssfeer treedt, lijkt de reikwijdte van de volmacht mede te bepalen of dit gedrag aan de beleggingsinstelling fiscaal kan worden tegengeworpen. In deze bijdrage onderzoeken de auteurs hoe dit precies werkt en welke gevolgen een (on)toereikende volmacht voor het VBI-regime heeft.
  • Rubriek Verslag - De fiscale positie van de DGA
  • Rubriek Parlementair - Verantwoordingsdag
  • Rubriek Tijdschriftartikelen



Producten: WFR-signaleringen

26