Op 21 november 2023 is nummer 7503 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Dr. C.A.T. Peters - Haagse belastingonmacht: Tijd voor democratische vernieuwing!
  • Dr. H.J. Bresser - Het besluit belastingplicht stichtingen en verenigingen: water bij de oude wijn in nieuwe zakken
    Op 23 augustus 2023 verscheen in de Staatscourant een besluit waarin het beleid is opgenomen over de belastingplicht van stichtingen en verenigingen. Volgens de inleiding vormt dit besluit een actualisering, aanpassing en verduidelijking van het besluit van 23 december 2005 en is het besluit aangevuld met beleid over de regeling integrale belastingplicht voor culturele instellingen. In deze bijdrage wordt ingegaan op deze wijzigingen. Ook wordt ingegaan op enkele onderdelen van het besluit die ongewijzigd zijn gebleven, waar een nadere toelichting of wijziging wenselijk is.
  • Mr. drs. E.R. Koster RC - Goed koopmansgebruik heroverwogen
    Sinds het einde van de negentiende eeuw wordt de fiscale jaarwinst van zelfstandige ondernemers volgens goed koopmansgebruik (GKG) bepaald. De ambtelijke leidraad voor de Bedrijfsbelasting (1893) bepaalde dat de jaarwinst op basis van het gewone handelsgebruik voor de bedrijfsboekhouding moest worden vastgesteld. Vervolgens refereerde de Rijksinkomstenbelasting (1914) aan diezelfde rechtsopvatting met de enigszins bijzondere term GKG. De materiƫle heffingskenmerken van de Oorlogswinstbelasting (1916) noodzaakten echter tot een nadere afbakening van het fiscale winstbegrip ten opzichte van het commerciƫle jaarresultaat. Daardoor ontwikkelde GKG zich in enkele jaren tot een zelfstandig fiscaalrechtelijk concept, dat tot de Belastingherziening 1950 zowel de winstopvatting als het winstmoment betrof. Eerst na de Belastingherziening 1950 kon GKG een open norm voor (alleen) het fiscale winstmoment worden, aangezien de heffing over alle voordelen uit onderneming (totaalwinst) door de vangnetbepaling voor de eindafrekening werd gewaarborgd.
  • Mr. L.J.A. Pieterse - Boekbespreking Richtige heffing
    Een bespreking van de Richtige heffing. Liber amicorum ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de VHMF onder redactie van J. Glazenburg, M.J.H. Hellegers, W.M. Kamminga & L.G.M. Stevens.
  • Rubriek Parlementair

Producten: WFR-signaleringen

173