Op 6 februari 2024 is aflevering 7513 verschenen. In deze aflevering zijn de volgende bijdragen opgenomen:

  • Mr. M.L.A. van Rij - Naar een eenvoudiger belastingstelsel met minder uitzonderingen
    Toespraak van mr. M.L.A. van Rij, Staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst, uitgesproken op 23 januari 2024 als opening van het seminar ‘Naar een eenvoudiger belastingstelsel met minder uitzonderingen’.
  • Prof. dr. L.G.M. Stevens - Stapstenen voor fiscaal formatiebeleid
    In deze bijdrage maakt de auteur een inventarisatie van de aandachtspunten waarmee de centrumrechtse partijen in hun formatietraject te maken zullen krijgen. In de recente verkiezingsuitslagen voor de Provinciale Staten en de Tweede Kamer is door de kiezers op niet mis te verstane wijze het gebrek aan vertrouwen in de overheid tot uitdrukking gebracht. Bovendien is het gezag van de rechtsstatelijke instituties duidelijk afgenomen. De oorzaak daarvan wordt beknopt toegelicht en de vraag is of, en hoe, dit in het formatieproces in voldoende mate kan worden hersteld. Bovendien wordt besproken welke fiscaalinhoudelijke onderwerpen in de formatiepoging aan de orde zullen komen en in hoeverre de betrokken partijen in staat zijn deze nog slechts fragmentarisch uitgewerkte – en onderling vaak strijdige – partijstandpunten te integreren in een coherente beleidsvisie die vervolgens kan worden getransformeerd tot een voldoende stevig regeerakkoord.
  • Drs. C. Overduin - Fiscale verstoring bij sparen voor de oude dag: in box 3 verdriet, in box 1 gelach
    Wie wil sparen voor de oude dag, kan geld opzijzetten met aftrek in box 1. Het alternatief is dat het geld in privé opzijgezet en dus belast is in box 3. Voor de hoogte van de te bereiken netto-uitkering, maakt het fiscale ‘jasje’ een groot verschil. Banksparen via box 1 levert beduidend hogere netto-uitkeringen op ten opzichte van zelf sparen/beleggen in box 3. In dit artikel worden de diverse mogelijkheden met elkaar vergeleken op basis van een cijfervoorbeeld. Ook het extra sparen via een pensioenregeling wordt daarbij onderzocht. Vanwege de grote verschillen in netto-uitkering bij sparen via box 1 of via box 3, is het gewenst dat de burger hierover beter en duidelijker wordt geïnformeerd, zodat de burger een weloverwogen keuze kan maken. In een idealere fiscale wereld behoort echter zo’n groot verschil niet mogelijk te zijn en zou je fiscale neutraliteit wensen.
  • Rubriek Parlementair

Producten: WFR-signaleringen

161