Staatssecretaris Van Rij van Financiën deelt de beantwoording van vragen over de fiscale klimaatmaatregelen met de Tweede Kamer.

De staatssecretaris beantwoordt eerdere vragen over de maatregelen van het wetsvoorstel fiscale maatregelen glastuinbouw. Naast de fiscale maatregelen bestaat het pakket uit maatregelen om tuinders te helpen bij het verduurzamen. Er worden extra subsidiemiddelen beschikbaar gesteld, het kabinet werkt aan de energie-infrastructuur en kijkt naar vergunningen voor aardwarmte. In 2027 zal het kabinet een tussenevaluatie van het beleidspakket en de verduurzaming voor de glastuinbouwsector uitvoeren.

Het kabinet raadt het af om de wetsbehandeling van het Wetsvoorstel Fiscale Klimaatregelen industrie en elektriciteitsopwekking uit te stellen naar het voorjaar van 2024. Met het uitstellen is cumulatief een opbrengst van € 1,2 miljard over de periode 2025-2030 niet zeker gesteld, terwijl de aanwending van die bedragen dan wel al wettelijk verplicht zal zijn. De invoering van de maatregelen zal dan ook een jaar opschuiven. Maar de afschaffing van de vrijstelling voor metallurgische en mineralogische procedés is al juridisch bindend opgenomen in het Nederlandse Herstel- en Veerkrachtplan.

Tot slot gaat de staatssecretaris in op de lastenverlichting in de energiebelasting voor huishoudens door de verschillen tussen de maatregelen uiteen te zetten. De tariefsverlaging van de eerste schijf gas, de eerste schijf elektriciteit en de verhoging van belastingvermindering leiden binnen de groep huishoudens tot verschillende effecten. In algemene zin geldt dat via de belastingvermindering het voordeel bij alle huishoudens in gelijke mate terechtkomt, terwijl tariefsverlagingen met name terechtkomen bij huishoudens met hoger verbruik.

[Nieuwsbron]

Rubriek: Milieuheffingen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 26 oktober

Informatiesoort: VN Vandaag

Dossiers: Prinsjesdag 2023

156

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen