Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft antwoord gegeven op Kamervragen over eventuele corruptie bij de Belastingdienst.

Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft antwoord gegeven op vragen van de Tweede Kamerleden Idsinga en Michon-Derkzen (beiden VVD) over het bericht 'Corruptie is bij de Belastingdienst lastig te traceren'.

Computersystemen van de Belastingdienst registreren niet welke informatie medewerkers opvragen omdat deze systemen niet zijn opgezet om dit soort informatie vast te leggen. Deze informatie ontbreekt ook omdat de Belastingdienst met zo’n 900 verschillende systemen werkt, die meestal niet aan elkaar zijn gekoppeld. Ook is in de oude systemen van de Belastingdienst het loggen van raadplegen van informatie niet meegenomen in het ontwerp en is geen rekening gehouden met principes van deze tijd, zoals het need-to-know of privacy-by-design principe. Bij de nieuwe systemen van de Belastingdienst wordt wel rekening gehouden met de principes van ‘need-to-know’ en ‘privacy-by-design’. Dit betekent dat de systemen alleen inzicht moeten geven in de informatie die nodig is voor de uitoefening van een taak. Sinds 2015 wordt rekening gehouden met deze principes en de laatste jaren is hier verder invulling aan gegeven. De Belastingdienst kijkt of en hoe logging, de principes van ‘need-to-know’ en ‘privacy-by-design’ in de toekomst verbeterd kunnen worden.

Volgens het Jaarverslag Integriteit Financiën 2021 zijn er in 2021 bij de Belastingdienst in totaal 11 (vermoedelijke) integriteitsschendingen geregistreerd die betrekking hebben op het ongeoorloofd raadplegen van systemen. In 7 gevallen is na onderzoek komen vast te staan dat sprake was van een integriteitsschending. In een van deze gevallen heeft er een veroordeling plaatsgevonden wegens onder andere ambtelijke omkoping.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

20

Gerelateerde artikelen