Hof Den Haag beslist dat X geen recht heeft op giftenaftrek. Wel heeft X recht op aftrek van uitgaven voor specifieke zorgkosten. De Hoge Raad oordeelt dat de middelen of klachten niet tot cassatie kunnen leiden (art. 81 Wet RO).
X heeft in zijn aangifte IB/PVV 2014 onder meer uitgaven voor specifieke zorgkosten en aftrekbare giften in aanmerking genomen. De aftrekposten worden na bezwaar slechts gedeeltelijk geaccepteerd. X komt uiteindelijk in hoger beroep en claimt een (hogere) aftrek van zorgkosten en giften.
Hof Den Haag (V-N 2019/23.1.4) volgt X en de inspecteur die op de zitting overeenkomen dat alsnog € 125 aan medicijnkosten afgetrokken mogen worden. Ook wordt overeengekomen dat 9 uren aan verleende zorg als uitgaven voor extra gezinshulp in aanmerking komen. In die zin is het hoger beroep gegrond. Het hof verwerpt de door X bij de berekening van de vervoerskosten gebruikte (lineaire) afschrijving (zonder restwaarde) van de aanschafwaarde van zijn auto en volgt de door de inspecteur gehanteerde degressieve afschrijving (met restwaarde). Bij de berekening van het gezamenlijke netto besteedbare inkomen ter bepaling van de vervoerskosten van de maatman, houdt het hof geen rekening met de door X in aanmerking genomen vaste lasten zoals huur/hypotheek, elektriciteit en gas, verzekeringen, telefoonabonnement en extra maandelijkse uitgaven. De door het hof geaccepteerde giften overschrijden de drempel niet. Er is geen plaats voor giftenaftrek.
De Hoge Raad oordeelt dat de middelen of klachten niet tot cassatie kunnen leiden (art. 81 Wet RO).
Wetsartikelen:
Wet inkomstenbelasting 2001 6.36
Wet inkomstenbelasting 2001 6.32
Wet inkomstenbelasting 2001 6.17