Rechtbank Den Haag oordeelt dat X bv niet aannemelijk maakt dat de schade pas na de BPM-aangifte is hersteld. Voor de status van 'ex-schade auto' claimt X bv ook vergeefs een aparte aftrek van € 10.000.

X bv doet op 1 februari 2019 BPM-aangifte voor een Mercedes-Benz GLC 43 AMG met schade en betaalt hiertoe € 9325. Op 17 januari 2019 was de auto gekeurd door de RDW, die toen schade heeft vastgesteld. Domeinen doet op 13 februari 2019 een hertaxatie en constateert alleen nog normale gebruikssporen. In geschil is de naheffingsaanslag van € 4950. Volgens X bv is de hertaxatie te laat uitgevoerd en was de schade toen al hersteld. Niet meer in geschil dat mag worden uitgegaan van de koerslijst van Eurotaxglass’s met een correctie van 15% voor de markt- en dealersituatie, zodat de handelsinkoopwaarde in onbeschadigde staat € 51.143 is.

Rechtbank Den Haag oordeelt dat X bv niet aannemelijk maakt dat de schade pas na de aangiftedatum is hersteld. Voor de status van 'ex-schade auto' claimt X bv ook vergeefs een aparte aftrek van € 10.000. Het door haar overgelegde taxatierapport vermeldt daar namelijk niets over en ook overigens is de aftrek niet onderbouwd. Wettelijk moet de vermindering worden afgezet tegen het totaalbedrag van de netto-catalogusprijs, de BTW en de BPM. Geen van die componenten is in geschil, zodat van een historische nieuwprijs van € 112.430 wordt uitgegaan. De naheffing wordt verminderd tot € 3498. Het beroep van X bv is gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 10

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen

Instantie: Rechtbank Den Haag

Editie: 8 april

9

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen