Rechtbank Den Haag oordeelt dat niet aannemelijk is dat de auto's meer dan normale gebruikssporen hebben. Voor beide auto’s is dus te weinig BPM voldaan en het beroep op interne compensatie van de inspecteur wordt toegewezen.

X bv doet in 2017 BPM-aangiften voor een Honda CR-V 2.0 AWD Comfort en een Honda CR-V 1.6D Lifestyle. Haar taxateur bepaalt de handelsinkoopwaarden op basis van een koerslijst van Eurotaxglass’s. Op de zitting worden deze waarden conform het standpunt van partijen alsnog verminderd met 15% wegens de markt- en dealersituatie. In geschil is of de inspecteur zich vervolgens terecht beroept op interne compensatie omdat X bv meer dan 72% van de gecalculeerde schade heeft afgetrokken.

Rechtbank Den Haag oordeelt dat X bv zelfs niet aannemelijk maakt dat de auto's meer dan normale gebruikssporen hebben. Voor beide auto’s is te weinig BPM voldaan en het beroep van de inspecteur op interne compensatie wordt toegewezen. De beroepen van X bv zijn voor het overige ongegrond. Vanwege het overschrijden van de redelijke termijn krijgt zij wel een immateriële schadevergoeding van € 3000.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 10

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Instantie: Rechtbank Den Haag

Editie: 17 februari

5

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen