De Minister van Financiën heeft de Tweede Kamer haar antwoorden gestuurd op vragen over het concept voor de ministeriële regeling voor de inspectie belastingen, toeslagen en douane (IBTD).

De inspectie belastingen, toeslagen en douane (IBTD) is per 1 januari 2022 van start gegaan. Dit is gebeurd door het Organisatiebesluit Financiën te wijzigen. Met de ondertekening van de ministeriële regeling voor de IBTD wacht minister Kaag van Financiën tot de behandeling van het schriftelijk overleg hierover in de Kamer is afgerond. Voorlopig werkt de IBTD zoveel mogelijk volgens de conceptregeling. Dit concept van de ministeriële regeling bevat enkele extra waarborgen voor het onafhankelijk functioneren van de IBTD, naast de waarborgen die al voortvloeien uit de Aanwijzingen inzake de rijksinspecties. In maart 2022 zal de minister de Tweede Kamer informeren over haar besluit over het al dan niet goedkeuren van het werkprogramma. Goedkeuring kan alleen worden onthouden als het werkprogramma op ondeugdelijke wijze tot stand is gekomen. Volgens de bewindsvrouw ligt er nu een goede basis voor een onafhankelijk opererende inspectie, binnen de kaders van de ministeriële verantwoordelijkheid. Dat schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

De IBTD beoordeelt de Belastingdienst, Toelagen en Douane vanuit de bril van het rechtsstatelijk handelen en de wens om de menselijke maat te herstellen. In het werkprogramma voor 2022 heeft de IBTD een eerste aanzet gedaan om vanuit deze begrippen te komen tot een beoordelingskader. Ze wil dit beoordelingskader de komende jaren doorontwikkelen op basis van haar toezichtservaringen, maar mogelijk ook op basis van externe factoren, zoals veranderende opvattingen in de samenleving over rechtsstatelijkheid of de menselijke maat. De IBTD verwacht niet dat ze uiteindelijk tot een harde set normen zal komen die op al haar onderzoeken toepasbaar is. Het beoordelingskader zal volgens de IBTD in hoge mate kwalitatief van aard blijven en per onderzoeksthema kunnen variëren. Dit zal volgens de IBTD niet leiden tot een ongelijke behandeling van gelijke gevallen omdat ze geen individuele gevallen beoordeelt, maar structurele knelpunten op systeemniveau onderzoekt. Gelet op de aard van het beoordelingskader verwacht de IBTD regelmatig over haar oordelen in discussie te zullen moeten gaan.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 17 februari

21

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen