Voor de evaluatie van de hoogte van de minimum CO2-prijs industrie wordt aangesloten bij de evaluatie van de minimum CO2-prijs elektriciteitsopwekking. Dit schrijft staatssecretaris Van Rij van Financiën aan de Eerste Kamer in de nota naar aanleiding van het verslag bij wetsvoorstel Wet minimum CO2-prijs industrie (36206).
Het is voor het kabinet geen gegeven om de twee minimumprijzen gekoppeld te houden. In de evaluatie worden de effecten van dezelfde minimumprijspaden op zowel elektriciteitsopwekking als industrie onderzocht. De effecten daarvan zullen naar verwachting op beide sectoren verschillend zijn. Aan de hand van de resultaten zal het kabinet voor beide sectoren afzonderlijk bezien welke tarifering het beste past.
Het heeft de voorkeur van het kabinet om klimaatbeleid gericht op industrie zoveel mogelijk op Europees niveau te organiseren. Hiermee wordt het risico op het verplaatsen van industriële activiteit aanzienlijk verminderd. Het kabinet is positief over de werking van het EU ETS en de mogelijke aanscherping hiervan door het Fit-for-55 programma. Het kabinet ziet dan ook graag dat het initiatief voor een minimum CO2-prijs breder wordt omarmd binnen de EU. Beleidsmakers uit andere landen tonen belangstelling voor dit initiatief. Vooralsnog is Nederland echter het enige land binnen de EU met een wetsvoorstel voor de introductie van een minimum CO2-prijs.
Lees ook het thema Wetsvoorstel Wet minimum CO2-prijs industrie (36206).
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Milieuheffingen
Dossiers: Prinsjesdag 2022
Regelgevende instantie: Staten-Generaal