Een Nederlandse expatregeling in de loon- of inkomstenbelastingsfeer zal geen effect hebben op grenswerkers die werkzaam zijn in een ander land en alleen in dat werkland belasting op arbeid betalen. Dat heeft minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geantwoord op Kamervragen van de leden De Vries en Brouwer (beiden PvdA).

Er zijn compensatieregelingen in de belastingverdragen met België en Duitsland opgenomen. Er wordt voor fiscale verschillen en verschillen in sociale verzekeringsstelsels ingezet op het optimaliseren van de informatievoorziening voor grenswerkers. Harmoniseren van wetgeving is in het algemeen geen haalbare kaart. De (potentiële) grenswerker moet zich verdiepen in de stelsels van het potentiële werkland bij werken over de grens. Een optimale voorlichting is daarom cruciaal. Er zijn diverse acties die ervoor zorgen dat de informatievoorziening wordt versterkt. Daarnaast is ook van belang dat generieke negatieve effecten van verschillen worden verzacht. Zo zijn er compensatieregelingen voor de inkomstenbelasting van kracht voor grenswerkers. Voor de sociale zekerheid is op Europees niveau sprake van coördinatie, en niet van harmonisatie. Dit geeft duidelijkheid wanneer men onder de regelingen van het werkland (hoofdregel), en wanneer men onder de regelingen van het woonland valt.

Het voorkomen van financiële nadelen voor grensarbeiders is verweven in de Europese verordening sociale zekerheid (883/2004). Mochten er voor grensarbeiders overbruggingsproblemen ontstaan, dan kunnen uitvoeringsorganisaties dit oplossen door maatwerkafspraken.

Lees ook het thema Grensoverschrijdende arbeid: wonen in Nederland, werken in het buitenland.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Internationaal belastingrecht, Internationale sociale zekerheid

Regelgevende instantie: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

2

Gerelateerde artikelen