Hof Amsterdam oordeelt dat de heffingsambtenaar tot tien dagen voor de zitting nadere stukken mag inbrengen. Erfpacht verhoogt de WOZ-waarde en de heffingsambtenaar hoeft iWOZ-gegevens niet te verstrekken. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).
X heeft een woning in de gemeente Amsterdam die op erfpachtgrond staat. X vindt dat erfpacht leidt tot een lagere WOZ-waarde. Daarnaast vindt hij dat de heffingsambtenaar nadere stukken te laat inbrengt bij het hof. Hij had de stukken willen voorleggen aan een deskundige ter beoordeling en daar heeft hij geen tijd meer voor. Voorts moet de heffingsambtenaar iWOZ-gegevens van de referentieobjecten verstrekken.
Hof Amsterdam (V-N Vandaag 2022/554) oordeelt dat de heffingsambtenaar tot tien dagen voor de zitting stukken mag inbrengen. Hij voldoet hieraan. Daarnaast gaat het om een gering aantal stukken, die eenvoudig te doorgronden zijn. Daar komt bij dat X zelf nog een omvangrijk tiendagenstuk inbrengt met nieuwe stellingen en circa 100 bladzijden aan bijlagen. iWOZ is een door de Vereniging Nederlandse Gemeenten samengestelde verzameling objectgegevens en foto’s van te koop aangeboden woningen in Nederland. iWOZ-gegevens vormen geen op de zaak betrekking hebbende stukken en hoeven daarom niet te worden verstrekt. Dit is echter anders indien blijkt dat de objectkenmerken van de referentieobjecten onjuist zijn. De algemene stelling van X over deze kenmerken is niet voldoende. Erfpacht heeft een waardeverhogend aspect. Volgens de ficties van de Wet WOZ vormt de marktwaarde van de woning de waarde van de opstal inclusief de grond.
De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).
Wetsartikelen:
Wet waardering onroerende zaken 17
Algemene wet bestuursrecht 8:58
Algemene wet bestuursrecht 8:42
Informatiesoort: VN Vandaag
Rubriek: Waardering onroerende zaken, Fiscaal bestuurs(proces)recht
Instantie: Hoge Raad