Hof 's-Gravenhage oordeelt dat legesheffing voor naspeuringen in verband met een verzoek in het kader van de WOB in casu is toegestaan. Er is namelijk sprake van een individualiseerbaar belang.

RTL (belanghebbende) verzoekt de gemeente Leerdam met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (hierna: WOB) om informatie. Het betreft informatie over onkostenvergoedingen die zijn uitbetaald aan de burgemeester en wethouders van de gemeente. De gemeente moet het gevraagde opzoeken en brengt voor de verrichte ‘nasporingen' leges in rekening. RTL is het hier niet mee eens en betoogt dat voor vrije nieuwsgaring geen belasting mag worden geheven.

Hof 's-Gravenhage oordeelt dat legesheffing voor naspeuringen in verband met een verzoek in het kader van de WOB in casu is toegestaan. Het gaat hierbij namelijk om werkzaamheden die in overheersende mate verband houden met het individualiseerbare belang dat bestaat bij de vrager van de informatie. De hoogte van de legesheffing is niet zodanig hoog dat de toegang tot informatie feitelijk onmogelijk wordt gemaakt, aldus het hof. In dit specifieke geval hoeft RTL echter geen leges voor de geleverde dienst te betalen. De gemeente had namelijk gesteld dat RTL geen leges zou hoeven te betalen, wanneer de zender op het gemeentehuis de stukken in was komen zien in plaats van toe had laten zenden. Het hof acht dit in strijd met het gelijkheidsbeginsel, omdat in de gevallen van informatietoezending en informatie komen inzien de door de gemeente verrichte ‘nasporingen' gelijk zijn. Er is geen rechtvaardigingsgrond voor dit onderscheid.

[Bron Uitspraak]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingen van lagere overheden

Instantie: Hof 's-Gravenhage

1

Gerelateerde artikelen