Belanghebbende (X) heeft de Nederlandse nationaliteit en woont in Nederland. In 2003 is haar echtgenoot (A) overleden. A heeft als grensarbeider in België gewerkt. In 2003 en 2004 geniet belanghebbende onder andere een Belgisch overlevingspensioen. Op dit pensioen wordt een solidariteitsbijdrage ingehouden. In haar IB-aangiften over de jaren 2003 en 2004 verzoekt belanghebbende om vrijstelling van de PVV. De inspecteur honoreert het verzoek niet. Rechtbank 's-Gravenhage stelt de inspecteur in het gelijk. Hof 's-Gravenhage oordeelt dat de Belgische solidariteitsbijdrage als een vorm van premieheffing is te beschouwen. Het hof overweegt hierbij dat de bijdrage wordt afgedragen om in de tekorten van de pensioenkassen voor de sociale zekerheid in België te voorzien. Volgens het hof is niet van belang dat de wijze van heffing - door inhouding achteraf - afwijkt van de wijze waarop de premies voor de in de Nederlandse volksverzekeringen geregelde AOW- en ANW-verzekeringen worden geïnd. Het hof concludeert dan ook dat het premie-inkomen met de uitkering van het Belgische overlevingspensioen moet worden verminderd voordat premieheffing in Nederland kan plaatsvinden. Het gelijk is aan belanghebbende.
Gerelateerde artikelen
Rabobank nieuwe huisbankier fiscus, Douane blijft klant ING
De Rabobank neemt binnenkort de verzorging van het betalingsverkeer van de Belastingdienst en de Dienst Toeslagen over. Tot 1 mei 2026 blijft ING hiervoor verantwoordelijk. ING blijft wel de Douane als klant houden.
Logius verstuurd brieven over activering nieuwe DigiD-machtiging belastingen en toeslagen
Een grote groep machtigingen die door klanten aan hun belastingadviseurs is verleend voor belasting-, toeslag- of douanezaken verloopt in het laatste kwartaal 2024. Logius, het verantwoordelijke agentschap van digitale overheidszaken, verstuurt in januari 2025 brieven naar klanten van de adviseurs. Het agentschap verzoekt adviseurs om deze brieven bij hun klanten op te vragen. In de brief staat namelijk hoe de nieuwe machtiging kan worden geactiveerd.
Henry Meijer bij zijn naderende afscheid van MFAS: ‘succesvolle adviseurs zijn niet alleen van de fiscale trucjes’
Henry Meijer neemt op 1 januari 2025 definitief afscheid van MFAS. Ooit begonnen als een verzameling kaarten met fiscale tips onder de naam ‘Het Belastingadviesprogramma’, is MFAS de afgelopen dertig jaar uitgegroeid tot een volwaardig informatie- en adviessysteem voor de belastingadviseur. Met het oog op de continuïteit verkochten Meijer en medeoprichter Trudie Hoffman in oktober 2023 hun bedrijf MFAS/Meijer Fiscale Adviessystemen bv aan Wolters Kluwer. Voor de fiscalist is het nu tijd om de banden met zijn ‘kindje’ definitief door te snijden: met ingang van volgend jaar draagt hij de redactie over aan een veelkoppig team van fiscale experts dat zijn werk gaat voortzetten. Tijd voor een gesprek met Henry en Trudie.
Invallen bij Adidas in Duitsland om belastingonderzoek
Autoriteiten in Duitsland hebben dinsdag en woensdag invallen gedaan bij vestigingen van Adidas, waaronder het hoofdkantoor van de sportkledingfabrikant in Herzogenaurach. De doorzoekingen maakten deel uit van een belastingonderzoek dat al jaren zou lopen.
Toezegging Van Oostenbruggen over opschorten BTW-verhoging op sport, media en cultuur
Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën heeft tijdens het debat in de Eerste Kamer over het Belastingpakket 2025 toegezegd dat de BTW-verhoging op sport, media en cultuur tijdelijk wordt opgeschort. Hij neemt een zogeheten beleidsbesluit hiervoor en laat dat waarschijnlijk deze week per brief aan de Kamer weten. Met de Tweede Kamer was afgesproken dat de BTW-verhoging niet zou doorgaan, maar dat het voorstel wel in het Belastingplan zou blijven.
Peter Essers ontvangt de Jan Zweekhorst Award 2024
Foto: links Bart Zweekhorst, rechts Peter Essers
Prof. dr. Peter Essers, nu emeritus hoogleraar belastingrecht aan de Tilburg University, heeft de Jan Zweekhorst Award 2024 ontvangen. Essers is de award toegekend, omdat hij zich als wetenschapper, goede bestuurder en politicus altijd heeft ingezet voor een beter en eenvoudiger fiscaal stelsel, vooral op het gebied van ondernemingsvraagstukken, zo stelt de jury.
Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden treedt 1 maart 2025 in werking
Het Besluit gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden geeft een nadere invulling aan de gegevensverwerking en de waarborgen van de Wet gegevensbescherming door samenwerkingsverbanden (V-N 2024/33.17) (hierna: WGS). Ook bepaalt dit besluit dat de WGS per 1 maart 2025 in werking treedt.
Strijd om voortbestaan studie Fiscale economie in Rotterdam
Diverse betrokkenen waaronder (oud-)studenten, belastingadviseurs, de Rotterdamse Fiscalisten Vereniging Christiaanse-Taxateur en Stichting Belastingwinkel Rotterdam zijn een petitie gestart voor behoud van de opleiding Fiscale economie aan de Erasmus School of Economics (ESE). Het faculteitsbestuur wil met de studie stoppen vanwege dalende studentenaantallen.
Nota naar aanleiding van verslag Overige fiscale maatregelen 2025
Staatssecretaris Van Oostenbruggen van Financiën heeft de nota naar aanleiding van het verslag bij het wetsvoorstel Overige fiscale maatregelen 2025 naar de Eerste Kamer gestuurd. Van Oostenbruggen gaat in op vragen over de samenloop van onderworpenheidstoetsen in de vennootschapsbelasting en Pijler 2, de voorgestelde aanpassing van de objectvrijstelling bij de buiten beschouwing blijvende vaste inrichting en de invoering van GAAR uit ATAD1 in de vennootschapsbelasting.