De aandelen van belanghebbende (X bv) zijn in handen van A. In 1994 en 1996 verkoopt A letteraandelen in belanghebbende aan D bv. D bv is een vennootschap van de kinderen van A. D bv blijft de koopsom schuldig. Kort na de koop keert belanghebbende een dividend uit op de aandelen die in bezit zijn van D bv, waardoor de schulden deels worden afgelost. Boekhoudkundig wordt de vordering op D bv verwerkt bij B bv, een dochtermaatschappij van belanghebbende. Nadat belanghebbende de aandelen in haar werkmaatschappijen heeft verkocht, gaat de vordering op D bv over op belanghebbende. In 2003 waardeert belanghebbende de vordering op D bv af met € 700.000. De inspecteur corrigeert de afwaardering vervolgens. Rechtbank Arnhem verklaart belanghebbendes beroep ongegrond. Hof Arnhem oordeelt dat belanghebbende het debiteurenrisico heeft aanvaard uit aandeelhoudersmotieven, omdat de aandelen D bv in handen zijn van de kinderen van haar dga en dat belanghebbende het afwaarderingsverlies niet ten laste van haar winst mag brengen. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie van belanghebbende niet-ontvankelijk, omdat het niet de gronden van het beroep bevat. Verder wijst de Hoge Raad er op dat belanghebbende het verzuim ook niet binnen de door de griffier gestelde termijn van zes weken is hersteld.
Gerelateerde artikelen
FASTER-richtlijn aangenomen door de Raad van de EU
Op 10 december 2024 heeft de Raad van de EU de FASTER-richtlijn (V-N 2023/31.10) aangenomen. De volgende stap is dat de tekst in het Publicatieblad van de EU wordt bekendgemaakt. De lidstaten moeten de richtlijn uiterlijk op 31 december 2028 in nationale wetgeving omzetten. De voorschriften zijn vanaf 1 januari 2030 van toepassing.
Maatregelen uit ATAD1 en ATAD2 tegen belastingontwijking blijken effectief
De conditionele bronbelasting, de earningsstrippingmaatregel en de aanpak van CV/BV-structuren door ATAD2 gaan belastingontwijking effectief tegen. Dit staat in de jaarlijks terugkerende Kamerbrief over de monitoring van de effecten van de aanpak van belastingontwijking.
DNB-analyse: doorstroom naar belastingparadijzen structureel gedaald
Nederland speelt de laatste jaren een kleinere rol bij internationale belastingontwijking, komt naar voren uit een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB). De stroom geld die ons land binnenkomt en direct weer verlaat op weg naar belastingparadijzen is sinds 2020 een stuk kleiner dan in de voorgaande jaren, signaleert de centrale bank.
Verzoek herziening belastingrente in voorlopige aanslag VpB na uitspraak rechtbank
De Belastingdienst ontvangt vragen over hoe bezwaar kan worden gemaakt tegen een voorlopige aanslag met belastingrente naar aanleiding van een uitspraak van Rechtbank Noord-Nederland. De dienst geeft hierover duidelijkheid op het Forum Fiscaal Dienstverleners.
Model en formaten voor openbaarmaking winstbelasting door grote multinationals
De Europese Commissie geeft een gemeenschappelijk model en formaten voor elektronische verslaglegging voor de openbaarmaking van winstbelasting door grote multinationals (Public CbBR). De uitvoeringsverordening met het model en de formaten treedt op 22 december 2024 in werking.
Nota naar aanleiding van het tweede verslag Belastingplan 2025
Staatssecretaris Van Oostenbruggen heeft de nota naar aanleiding van het tweede verslag bij het Belastingplan 2025 naar de Eerste Kamer gestuurd. Hierin worden de nadere vragen beantwoord na ontvangst van de nota naar aanleiding van het verslag.
Nieuw Fondsenbesluit verschenen voor de VPB, IB, bronbelasting en dividendbelasting
Met ingang van 1 januari 2025 geldt een aangepaste definitie van het begrip fonds voor gemene rekening (FGR) in de Wet VPB 1969. Daarnaast is in de Wet IB 2001 het nieuw begrip transparant fonds geïntroduceerd. In dit besluit is beleid opgenomen over deze fondsen. Het besluit dient mede ter verduidelijking van de kwalificatie FGR en transparant fonds.
'Landbouwnormen 2024: onttrekkingen voor eigen verbruik' beschikbaar
Jaarlijks publiceert de Belastingdienst de landelijke landbouwnormen. De normen voor eigen verbruik en richtlijnen voor privéverbruik voor 2024 zijn nu beschikbaar.
Gemeente niet VPB-plichtig voor reclame- en hypotheekinkomsten
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de reclameactiviteiten niet zijn aan te merken als het drijven van een onderneming en dat het beheer van de oude hypotheekportefeuille ook normaal passief vermogensbeheer is.
Kennisgroepstandpunt over toepassing ruilarresten bij verkrijging belang in transparant lichaam
De Kennisgroep winstbepaling heeft naar aanleiding van de zogenaamde FBI-vastgoedmaatregel vragen ontvangen over de toepassing van de ruilarresten bij de verkrijging van een belang in een transparant lichaam. In het standpunt worden vijf verschillende praktijksituaties uitgewerkt. In geen van de situaties kunnen de ruilarresten worden toegepast.