Onder andere met een nieuw beoordelingskader moet het proces voor de beoordeling van de werkelijke schade strakker worden vormgegeven. Dat schrijft staatssecretaris De Vries in de 12e Voortgangsrapportage hersteloperatie Toeslagen over het derde kwartaal van 2022.

Inmiddels hebben 57.400 personen zich gemeld als mogelijk gedupeerde van de toeslagenaffaire. In totaal zijn 27.260 ouders na de eerste toets ook erkend als gedupeerde. Zij hebben direct de € 30.000 compensatie gekregen en ontvangen brede steun vanuit de gemeente. Ook is de schuldenregeling al van kracht. Na de eerste toets volgt de integrale beoordeling. Voor bijna 17.400 aanvragen (30%) heeft Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) een (versnelde) integrale beoordeling gedaan of ziet de ouder af van verdere beoordeling.

De dossiers van ouders die beroep hebben aangetekend en gelijk hebben gekregen, omdat de integrale beoordeling niet binnen de wettelijke termijn is afgerond, moeten met voorrang worden behandeld. Hierdoor wordt de behandelvolgorde deels bepaald door gerechtelijke uitspraken, maar urgente situaties gaan altijd voor, zo nodig ook boven het uitvoeren van rechterlijke uitspraken.

De Tweede Kamer heeft inmiddels ingestemd met de Wet hersteloperatie Toeslagen. Het wetsvoorstel ligt nu bij de Eerste Kamer met het streven om de wet op 1 november 2022 te behandelen. Naar verwachting wordt de wet in november 2022 aangenomen, zodat kan worden gestart met de uitvoering van de kindregeling en de andere uitbreidingen van de hersteloperatie.

Lees ook het thema: Wet hersteloperatie toeslagen.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

19

Gerelateerde artikelen