De Belastingregeling voor het Koninkrijk (BRK) wordt in de verhouding tussen Nederland en Curaçao vervangen door een nieuwe belastingregeling. De Staatssecretaris van Financiën heeft een goedkeuringswetsvoorstel  bij de regeling bij de Tweede kamer ingediend.

Kamerstukken II 2013/14, nr. 33955, nr 1-3  

Het vertrekpunt voor de nieuwe regeling is het OESO-modelverdrag. Een belangrijk onderwerp is de uitwisseling van informatie.  De regeling bevat bepalingen ter vermijding van dubbele belasting en tegen het ontgaan van belasting. Wij noemen de volgende punten:

  • Voor deelnemingsdividenden is een uitsluitende woonlandheffing overeengekomen waarbij nadere eisen zijn gesteld aan het ontvangende lichaam. Er is een overgangsmaatregel tot eind 2019.

  • Voor particuliere pensioenen geldt een gedeeld heffingsrecht met een heffing voor het bronland van 15%. Bij afkoop komt aan het bronland een volledig heffingsrecht toe. Voor pensioenen in de overheidssfeer en voor socialezekerheidsuitkeringen is het volledige heffingsrecht toegewezen aan het bronland. Voor bestaande gevallen geldt bij wijze van overgangsmaatregel  een woonlandheffing.

  • Beide landen kunnen gedurende de eerste vijf jaar na emigratie onverkort hun nationale heffingsrechten ter zake van schenken en erven uitoefenen. Voor bestaande gevallen geldt eerbiedigende werking.

  • Ten aanzien van het aanmerkelijkbelangvoorbehoud geldt ook een overgangsmaatregel. Natuurlijke personen die reeds naar Curaçao zijn geëmigreerd worden niet getroffen door het verlengen van de onder de BRK geldende termijn van vijf jaar naar de thans voorgestelde periode van tien jaar.  

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Internationaal belastingrecht, Belastingen overzeese Rijksdelen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 11 juni

16

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen