De Staatssecretaris van Financiën geeft antwoord op een aantal feitelijke vragen over de beleidsdoorlichting artikel 1 Belastingdienst. Hij stelt onder meer dat de wetgeving een gegeven is en dat de Belastingdienst altijd zal proberen daar efficiënt uitvoering aan te geven.

De Staatssecretaris van Financiën geeft antwoord op een aantal feitelijke vragen over de beleidsdoorlichting artikel 1 Belastingdienst. Hij vindt dat de complexiteit van de wetgeving niets zegt over de efficiëntie van de Belastingdienst. Door de complexiteit moet de Belastingdienst veel inspanningen verrichten. De wetgeving is voor de uitvoering echter een gegeven en de Belastingdienst zal altijd proberen efficiënt uitvoering te geven aan de wetgeving.

Op de vraag waarom het zo lang duurt fiscale constructies met offshore structuren bloot te leggen en de verschuldigde belasting te innen antwoordt de staatssecretaris dat offshore structuren bij uitstek worden ingericht met het oog op het verhullen van fiscale verplichtingen. Dat het soms erg lang duurt voordat de verschuldigde belasting kan worden geïnd, komt door de huidige vormgeving en opvolging van verschillende fiscale gerechtelijke procedures. De ervaring leert dat belastingplichtigen en hun adviseurs maximaal gebruikmaken van de mogelijkheden om met de inzet van het beschikbare instrumentarium voor rechtsbescherming procedures te vertragen.

Binnen de Belastingdienst houden diverse organisatieonderdelen zich bezig met het traceren en bestrijden van constructies. Als wordt vermoed dat er sprake is van een offshore constructie, dan wordt dit opgepakt door medewerkers van het Programma Vermogen in het Buitenland. Onder dit programma valt een aantal projecten, specifiek gericht op verschillende vormen van constructiebestrijding. De naheffingen die ter zake zijn opgelegd bedroegen in 2016 circa € 265 miljoen en in 2017 circa € 230 miljoen.

Met betrekking tot het segment MKB deelt de staatssecretaris mee dat volgens de meest recente Steekproef ondernemingen 2014 60% van de MKB-ondernemingen een juiste en volledige aangifte indiende. Van de resterende 40% was in ongeveer 60% van de gevallen de onjuistheid toe te schrijven aan onwetendheid/gebrek aan kennis of slordigheid/gemakzucht bij de onderzochte bedrijven. Onwetendheid speelde vooral bij het Kleinbedrijf en slordigheid bij het Middenbedrijf.

Met betrekking tot het segment particulieren deelt de staatssecretaris mee dat op basis van de Steekproef particulieren 2015 de schatting is dat er op een totaal van ongeveer 8 miljoen aangiften in het belastingjaar 2015, in zo'n 7,3 miljoen aangiften geen onjuistheden zaten.

[Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

Editie: 5 april

3

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen