Werkgevers kunnen werknemers die fietsen naar het werk een reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer geven. Dit zou in veel gevallen nog niet gebeuren. Deze vergoeding kan ook worden ingezet als renteloze lening voor de aanschaf van een fiets die dan terugverdiend kan worden door te fietsen.
Inhoudsopgave van deze editie
Werkafspraken nopen tot vermindering verzuimboete wegens aangifteverzuim
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in navolging van Rechtbank Gelderland dat de inspecteur X bv terecht een verzuimboete heeft opgelegd voor het te laat doen van aangifte vennootschapsbelasting. Wat betreft de straftoemeting komt het hof echter tot een ander oordeel dan de rechtbank.
Btw-constructie om aftrek te creeren bij transactie met meubelen mislukt
Hof Den Haag oordeelt dat X geen recht heeft op aftrek van € 44.000 aan btw-voorbelasting. Uit de gang van zaken valt geen andere conclusie te trekken dan dat X de factuur zelf heeft opgesteld, met het uitsluitende oogmerk om een aftrek van btw te creëren die niet wordt voldaan of betaald.
Nog geen verruiming fiscale regelgeving start-ups
Het kabinet wacht de evaluatie van de gebruikelijkloonregeling af voordat het de fiscale regeling voor start-ups en scale-ups aanpast. Dat antwoordt staatssecretaris Snel van Financiën op Kamervragen van het lid Lodders (VVD).
Kamerbrief over transparantie bij rulings
Het kabinet wil dat alle rulings met een internationaal karakter voldoen aan de richtsnoeren van de EU-Gedragscodegroep. Dit schrijft staatssecretaris Snel van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer.
Vragen over aangiftecampagne en Belastingtelefoon beantwoord
De Staatssecretaris heeft antwoord gegeven op vragen vanuit de Tweede Kamer over de aangiftecampagne van de Belastingdienst en de werkwijze van de Belastingtelefoon tijdens de aangiftecampagne (zie V-N 2018/12.8, TaxVisions editie 9 maart 2018).
Antwoord op vragen over 21e halfjaarsrapportage Belastingdienst
De toeslag voor oude vervuilende dieselauto’s zal naar alle waarschijnlijkheid op 1 januari 2020 in werking treden. De Belastingdienst werkt er naartoe om de automatisering die nodig is voor de invoering van de toeslag per 1 januari 2020 gereed te hebben. Dit antwoordt staatssecretaris Snel van Financiën op vragen over de 21e halfjaarsrapportage van de Belastingdienst.
Gerelateerde artikelen
Supermarktmanager toont geen privégebruik auto niet overtuigend aan
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat supermarktmanager X niet overtuigend aantoont dat hij minder dan 500 privékilometers heeft gereden met de via zijn werkgever ter beschikking gestelde auto.
Inhoud pakket Belastingplan 2026 bekendgemaakt
De Staatssecretaris van Financiën heeft de Fiscale beleids- en uitvoeringsagenda 2025 naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin staan de keuzes die dit kabinet maakt. Zo is als bijlage een overzicht opgenomen van fiscale wetgeving zoals die nu is voorzien.
BOVAG over klimaatpakket: eindheffing fossiele auto van de zaak
In het klimaatpakket dat vrijdag 25 april 2025 door de Ministerraad is goedgekeurd, zitten twee concrete maatregelen voor auto’s: een hogere gewichtscorrectie voor elektrische auto’s (EV’s) in de motorrijtuigenbelasting én een geheel nieuwe heffing bij de werkgever voor ‘fossiele’ auto’s van de zaak. Daarnaast worden andere maatregelen aangekondigd die de komende maanden verder worden uitgewerkt, zoals over de aanschafbelasting BPM.
Terechte gebruikelijk-looncorrectie voor indirect aanmerkelijkbelanghouder
Rechtbank Gelderland oordeelt dat X kan beschikken over het vermogen van de STAK als ware het zijn eigen vermogen. X is indirect aanmerkelijkbelanghouder. De gebruikelijk-looncorrectie is terecht.
TOZO-uitkering terecht belast bij echtgenoten
Hof Den Haag oordeelt dat de TOZO-uitkering terecht aan beide echtgenoten is toegerekend en belast met inkomstenbelasting. De rechter kan de redelijkheid en billijkheid van de Participatiewet niet toetsen.