Belanghebbende, X bv, is een landelijk opererende thuiszorginstelling en één van de toegelaten AWBZ-thuiszorginstellingen in Nederland. Op grond van een beleidsregel van het College Tarieven Gezondheidszorg moet X bv een Reserve Aanvaarde Kosten aanhouden. Deze reserve is er voor het geval de gemaakte kosten in een volgend jaar meer bedragen dan de aanvaardbare kosten voor het desbetreffende jaar. Het verschil moet dan aan de reserve worden onttrokken. Voor het jaar 2006 doteert X bv het volledige exploitatieoverschot van € 54.652 aan de reserve. De inspecteur accepteert de dotatie echter niet. In geschil is of X bv subjectief is vrijgesteld van de heffing van VPB. Rechtbank Arnhem oordeelt dat X bv niet voldoet aan de voorwaarden die aan haar statuten worden gesteld voor toepassing van de VPB-vrijstelling. De rechtbank overweegt hierbij dat de doelstelling van X bv ruimer is dan het verlenen van thuiszorg onder AWBZ-verband. Hierdoor kan volgens de rechtbank niet worden voldaan aan de voorwaarde dat de behaalde winst uitsluitend voor kwalificerende activiteiten kan worden aangewend. De rechtbank wijst er vervolgens nog op dat de statuten niet alleen ruimte bieden voor thuiszorg of aanverwante activiteiten die niet onder de AWBZ vallen, maar dat X bv ook de mogelijkheid heeft om financieringsactiviteiten of andere activiteiten te verrichten. Het gelijk is aan de inspecteur.
Gerelateerde artikelen
BTW-vrijstelling voor icbe’s volgens A-G niet van toepassing op bedrijfstakpensioenfonds
Advocaat-generaal Ettema concludeert dat het hof terecht van het arrest van de Hoge Raad van 9 december 2016 is uitgegaan en van belang heeft geacht of het beleggingsrisico dat de deelnemers van X lopen vergelijkbaar is met het beleggingsrisico dat deelnemers van een icbe lopen.
Verplaatsing BV naar Curaçao is geen misbruik om belasting te ontgaan
De Hoge Raad oordeelt dat het hof de “initiële bewijslast” ten aanzien van zowel de subjectieve als de objectieve voorwaarde van de antimisbruikbepaling terecht op de inspecteur heeft gelegd. Het hof is daarna terecht tot de conclusie gekomen dat X2 BV is geslaagd in het tegenbewijs.
Verplaatsing BV naar Curaçao is geen misbruik om belasting te ontgaan
De Hoge Raad oordeelt dat het hof de “initiële bewijslast” ten aanzien van zowel de subjectieve als de objectieve voorwaarde van de antimisbruikbepaling terecht bij de inspecteur heeft gelegd. Het hof is terecht tot de conclusie gekomen dat X1 BV is geslaagd in het tegenbewijs.
Jaren voor aftreden Idsinga al kritiek op belastingconstructie
Al geruime tijd voordat voormalig staatssecretaris van Financiën Idsinga (NSC) aftrad, lieten ambtenaren van verschillende ministeries zich kritisch uit over de belastingconstructie waar hij gebruik van maakte. Dat blijkt uit documenten die zijn vrijgegeven na een verzoek van NOS en Nieuwsuur.
EU GAAR in deelnemingsvrijstelling en irrelevante EC-statements
Op 3 april 2025 heeft het Hof van Justitie EU arrest gewezen in de zaak C-228/24 (Nordcurrent, V-N 2025/18.11).
Kosten wegens aan Belgische (indirecte) moedervennootschap betaalde factuur niet aftrekbaar (art. 81 Wet RO)
Hof ’s-Hertogenbosch oordeelt dat er voor D BV geen zakelijke reden is om de werkkracht of expertise van A via de overeenkomst van opdracht van B BVBA in te kopen. Er is vermogen aan D BV onttrokken die niet ten laste van haar winst komt. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).
Belastingdienst publiceert V&A over WFKR en WFGR
De Belastingdienst heeft een vraag en antwoord document (V&A) gepubliceerd over de Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtspersonen (‘WFKR’) en de Wet aanpassing fonds voor gemene rekening en vrijgestelde beleggingsinstelling (‘WFGR’).
Beljaarts: ondernemers ontzien bij rekening Voorjaarsnota 2025
Het kabinet wil dat Nederland aantrekkelijk blijft voor alle ondernemers, van de bakker op de hoek tot aan de allergrootste bedrijven. Daar waar voorheen regelmatig werd gekeken naar het verhogen van lasten voor ondernemers, kiest dit kabinet in de Voorjaarsnota 2025 voor een evenwichtigere verdeling, aldus minister Beljaarts van Economische Zaken.