Het uitgangspunt bij de integrale beoordeling blijft dat behandeling op volgorde van aanmelding plaatsvindt. UHT hanteert geen beleid om aanvragen of bezwaarschriften pas te behandelen als er een rechterlijke uitspraak ligt. Dat blijkt uit de antwoorden van staatssecretaris De Vries op Kamervragen van het lid Van Nispen (SP) over de hersteloperatie toeslagen.

UHT is wel gehouden om rechterlijke uitspraken op te volgen. Hierdoor kruisen de beroepen niet tijdig de volgorde op basis van aanmelding. Het verweer in procedures over het niet tijdig beslissen op de integrale beoordeling in de toeslagenaffaire is verduidelijkt door UHT. Hierin staat nu hoeveel tijd nodig is om een beslissing te nemen op de ingediende aanvraag en de stappen die hiervoor in gang zijn gezet.

De lijn in de jurisprudentie is dat de meeste beroepen die zich richten tegen het niet tijdig beslissen op een aanvraag gegrond worden verklaard, omdat in de regel de toepasselijke beslistermijn is overschreden. In dat geval legt de rechter een termijn op waarbinnen UHT een beslissing moet nemen, waarbij de rechter vaak rekening houdt met de termijn die UHT denkt nodig te hebben, op dit moment ongeveer 12 weken.

Er zijn thans geen civiele procedures aanhangig die betrekking hebben op het in actie doen komen van UHT. In totaal zijn op peildatum 30 september 2022 1899 beroepen niet tijdig beslissen ingediend.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

41

Gerelateerde artikelen