Het kabinet hanteert bepaalde uitgangspunten voor fiscale wetgeving. Dat staat in de beleidsreactie bij het rapport van de Inspectie Belastingen, Toeslagen en Douane over de uitvoeringstoetsen Belastingplan 2023 die door de Staatssecretarissen van Financiën naar de Tweede Kamer is gestuurd.

De uitgangspunten die het kabinet voor fiscale wetgeving hanteert, zijn:

  1. De beleidsmatig meest ingrijpende en voorzienbare wetsvoorstellen over de kabinetsperiode spreiden en als zelfstandig wetsvoorstel met een eigen regulier wetgevingstraject indienen.
  2. Minder beleidsmatig en meer technische en kleinere fiscale wijzigingen opnemen in een Fiscale verzamelwet, die als zelfstandig wetsvoorstel met een eigen regulier wetgevingstraject in het voorjaar wordt ingediend.
  3. Fiscale wetgeving wordt opgenomen in een pakket Belastingplan als een van de volgende omstandigheden speelt:
    • budgettaire samenhang met de begroting van het volgend jaar;
    • een Europeesrechtelijke verplichting voor een bepaalde inwerkingtredingsdatum die niet met een regulier wetgevingstraject gehaald kan worden;
    • noodzaak om de gevolgen van een juridische uitspraak of arrest zo snel mogelijk te repareren;
    • belang voor de uitvoering dat de betreffende wetgeving is aangenomen door beide Kamers zodat het op een bepaald moment uitgevoerd kan worden, of
    • het noodzakelijk is dat een urgent probleem opgelost wordt.

De inspectie is overwegend positief over de uitvoeringstoetsen en de inschattingen van doenlijkheid, maar komt in haar rapport met twee verbeterpunten en twee aandachtspunten. In de beleidsreactie wordt nader ingegaan op deze verbeter- en aandachtspunten. Hieruit blijkt onder meer dat het hanteren van het begrip doenvermogen verder wordt doorontwikkeld.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Fiscaal bestuurs(proces)recht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

6

Gerelateerde artikelen