De civiele kamer van de Hoge Raad oordeelt dat art. 47 AWR en art. 52 AWR van elkaar te onderscheiden verplichtingen bevatten. De verplichting om gegevens en inlichtingen te verstrekken, geldt voor alle (vermoedelijk) belastingplichtigen, en is niet aan een termijn gebonden.

X opent in 1993/1994, voor zakelijke doeleinden, een KB Lux-rekening. De rekening wordt in 1995 opgeheven. In het kader van het KB Lux-project, verzoekt de inspecteur vanaf 2002 aan X om informatie te verstrekken over de rekening, en legt hij uiteindelijk IB-navorderingsaanslagen 1991 - 1999 en VB-navorderingsaanslagen 1992 - 2000 op. X stelt echter dat de rekening in 1995 is opgeheven. Op 21 mei 2013 geeft de inspecteur een informatiebeschikking ex art. 52a lid 1 AWR af. X stelt dat KB Lux alle informatie omtrent de rekening heeft vernietigd, omdat de gegevens tien jaren na sluiting van een rekening worden vernietigd. De civiele kamer van Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de administratieve bewaarplicht niet op één lijn is te stellen met de informatieplicht van art. 47 AWR. Het hof merkt hierbij op dat het al dan niet gelden van een administratie- of bewaarplicht niet van invloed is op de verstrekkingsplicht. Verder wijst het hof er op dat de Staat niet afgifte van of inzage in de administratie vordert. De Staat vordert namelijk informatie over een onderwerp dat voor de belastingheffing van belang is, te weten de banksaldi bij buitenlandse banken, alsmede afgifte van bescheiden betreffende dat onderwerp.

De civiele kamer van de Hoge Raad oordeelt dat art. 47 AWR en art. 52 AWR van elkaar te onderscheiden verplichtingen bevatten. Vervolgens wijst de Hoge Raad er op dat de verplichting om, ex art. 47 AWR, gegevens en inlichtingen te verstrekken, voor alle (vermoedelijk) belastingplichtigen geldt, en niet aan een termijn is gebonden. Verder merkt de Hoge Raad nog op dat de bewaartermijn van zeven jaren, ex art. 52 AWR, alleen voor bepaalde onderdelen van de administratie geldt (grootboek, debiteuren- en crediteurenadministratie, loonadministratie en voorraadadministratie). Vervolgens stelt de Hoge Raad vast dat X niet heeft gesteld dat de onderhavige, door de Belastingdienst opgevraagde, gegevens deel uitmaken van deze onderdelen van de administratie van X.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 52

Algemene wet inzake rijksbelastingen 47

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Bronbelasting, Civiel recht algemeen

Instantie: Hoge Raad (Civiele kamer)

Editie: 15 juni

14

Inhoudsopgave van deze editie

Gerelateerde artikelen