Staatssecretaris Van Rij gaat in een technische beschrijving nader in op de werking van Pijler 1. Deze beschrijving is onderdeel van een terugkoppeling van de bewindsman aan de Tweede en Eerste Kamer over de IF vergadering van 6 en 7 oktober 2022.

In deze door de OESO georganiseerde vergadering lag de nadruk op de herziening van het internationale belastingstelsel. Deze herziening bestaat uit Pijler 1 en Pijler 2. Het is de bedoeling dat Pijler 1 in 2024 in werking treedt. De ambitie is uitgesproken dat Bedrag A uiterlijk halverwege 2023 wordt ondertekend en in 2024 in werking treedt. De komende zes maanden wordt gewerkt aan een multilateraal verdrag en het opstellen van de modelwetgeving.

Uit de publieke consultatie over Bedrag A is naar voren gekomen dat op enkele belangrijke onderwerpen tegengestelde belangen spelen. De komende periode wordt de discussie gevoerd of bronbelastingen beperkt kunnen worden onder Bedrag A. Nederland blijft het belang van eenvoud en uitvoerbaarheid van de regels benadrukken. Nederland hecht er onder meer waarde aan dat bedrijven op voorhand duidelijkheid krijgen over hoeveel belasting ze in ieder land moeten afdragen voor Bedrag A. Met betrekking tot Bedrag B is Nederland voorstander van vereenvoudiging van de huidige regels.

Tijdens de IF-vergadering is ook gesproken over de rol van belastingbeleid in het adresseren van klimaatverandering en de mondiale energiecrisis en over de voortgang op de zogenaamde Common Reporting Standards. De leden van het IF verwelkomden het raamwerk ten aanzien van transparantie over crypto–valuta. Naar verwachting publiceert de Europese Commissie nog dit jaar een richtlijnvoorstel (DAC8) voor de uitwerking hiervan in EU-verband.

Lees ook het thema Digitale economie en belastingheffing.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Informatiesoort: VN Vandaag

Rubriek: Internationaal belastingrecht

Regelgevende instantie: Ministerie van Financiën

52

Gerelateerde artikelen