Belasting Advies in de Praktijk publiceert actuele fiscale jurisprudentie en beleid die zijn voorzien van praktische adviezen en tips. Het is een tweewekelijks blad gericht op de MKB-adviseur.
Zie hieronder de meest recente artikelen.
Verschenen in Belasting Advies in de Praktijk
Bij de overname van aandelen in een BV die onroerende zaken bezit, is het belangrijk om te beoordelen of die aandelen als een fictieve onroerende zaak kunnen worden aangemerkt. Heffing van overdrachtsbelasting ligt dan op de loer. Zeker als de activiteiten van de BV feitelijk alleen bestaan uit de verhuur van de onroerende zaken. Zo ook in deze zaak van een hotelonderneming.
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de zolder van de woning niet uitsluitend zakelijk wordt gebruikt en daarom niet tot het ondernemingsvermogen kan worden gerekend. Er mag dan ook geen boekverlies op het pand in aftrek worden gebracht.
Hof Den Haag oordeelt dat het verzoek om toepassing van de 30%-regeling wegens het niet voldoen aan de loonnorm ten onrechte is afgewezen. De door de werknemer ontvangen nettovergoedingen moeten namelijk worden gebruteerd.
Het hof oordeelt dat belanghebbende (besloten vennootschap) de dividendbelasting, die is ingehouden op de aandelen die aan haar zijn toegedeeld, niet als teruggaaf of te verrekenen voorheffing in aanmerking kan nemen. De inspecteur maakt aannemelijk dat aan alle voorwaarden voor toepassing van de antidividendstrippingmaatregel is voldaan.
Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat het geregistreerde partnerschap niet in strijd met doel en strekking van de SW komt. Er is dan geen sprake van fraus legis.
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat sprake is van misbruik van recht, omdat sprake is van zuiver kunstmatige constructies die er uitsluitend op zijn gericht om een belastingvoordeel te behalen. De contractuele bepalingen beantwoorden niet aan de economische en commerciële realiteit.
De huidige Successiewet kent geen hogere vrijstelling voor de situatie van een bij zijn moeder inwonende zoon. Eveneens ontbreekt er een leemte in de wetgeving die een hogere vrijstelling rechtvaardigt.
X is een zogeheten daytrader: hij handelt in effecten met als doel te profiteren van (kleine) dagelijkse koersschommelingen (beleggingsstrategie). De rechtbank vindt dat het met de daytrading behaalde resultaat te danken is aan de niet te voorspellen koersbewegingen van de aandelen. Er is geen sprake van een objectieve voordeelsverwachting.
Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de inspecteur niet aannemelijk maakt dat de borgstelling onzakelijk was. De borgstelling was namelijk onderdeel van een samenstel van transacties waarbij een onderneming werd overgenomen en het maximale bedrag van de borgtocht was een relatief klein deel van de lening.
Rechtbank Gelderland oordeelt dat de inspecteur aannemelijk maakt dat de man een aanmerkelijk belang houdt in de buitenlandse vennootschappen B en C. De man heeft namelijk zelf verklaard dat hij UBO is van deze vennootschappen. Ook heeft hij volgens de dividendbesluiten dividend genoten van B.
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat de navorderingsaanslag IB 2020 en de belastingrentebeschikking onterecht zijn opgelegd aan X, omdat er geen sprake is van een nieuw feit en de inspecteur een beoordelingsfout heeft gemaakt.
Nog voor de zomer 2025 komt er duidelijkheid of werkgevers fiscaal gestimuleerd moeten worden voor het voordelig laten aflossen van studieschulden door werknemers. Dat antwoordt de Staatssecretaris van Financiën op vragen van de leden Inge van Dijk en Krul (beiden CDA).
De Tweede Kamer heeft op 12 juni 2025 zeven moties aangenomen die waren ingediend bij de behandeling van het wetsvoorstel Wet tegenbewijsregeling box 3.
De Tweede Kamer heeft op 12 juni 2025 het wetsvoorstel Wet tegenbewijsregeling box 3 aangenomen. Hierbij is ook een amendement aangenomen.
Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat X recht heeft op een aanvullende reiskostenvergoeding voor het ophalen van poststukken van de rechtbank. Kantoorkosten komen niet voor vergoeding in aanmerking.
De Tweede Kamer heeft op 12 juni 2025 het goedkeuringswetsvoorstel van het belastingverdrag tussen het Koninkrijk der Nederlanden, ten behoeve van Curaçao en San Marino als hamerstuk afgedaan.
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de opname van X in de Fraude Signalering Voorziening (FSV) geen reden is voor herziening. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de opname van X BV in de Fraude Signalering Voorziening geen reden is voor herziening. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).
Een hypotheekadviseur heeft zijn klant verkeerd geadviseerd. Hierdoor kon de klant de hypotheekrente niet in aftrek brengen in haar aangifte inkomstenbelasting. Daarom heeft de klant recht op schadevergoeding. Dat blijkt uit een zaak die recent diende bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening Kifid.
Hof 's-Hertogenbosch oordeelt dat de splitsingsvrijstelling van toepassing is op de verkrijging van de aandelen in C BV door X BV. Dit volgt uit de tekst van de wet. De toepasselijke bepalingen staan toepassing van de vrijstelling niet in de weg. Daarbij geldt dat de bedoeling van de besluitgever diffuus is.