Belasting Advies in de Praktijk publiceert actuele fiscale jurisprudentie en beleid die zijn voorzien van praktische adviezen en tips. Het is een tweewekelijks blad gericht op de MKB-adviseur.
Zie hieronder de meest recente artikelen.
Verschenen in Belasting Advies in de Praktijk
Hof Den Haag oordeelt, na compromis ter zitting, dat X BV recht heeft op aftrek van voorbelasting voor zover de bedragen blijken uit de bankoverschrijving aan C BV. X BV maakt verder onvoldoende aannemelijk in hoeverre diensten zijn ontvangen waarvoor recht op aftrek bestaat.
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat X geen recht heeft op teruggaaf van herzienings-BTW, omdat geen regimewijziging plaatsvindt ten opzichte van het regime waarin de eerder geclaimde BTW-aftrek is genoten door Y.
Hof ’s-Hertogenbosch oordeelt dat de opeenvolgende verzendingen van het paard vanuit België via Nederland naar de Verenigde Staten kwalificeren als één verzending voor de BTW.
Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat stichting X niet financieel verweven is met de stichtingen A, B en C.
Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat zowel de publiekrechtelijke lichamen als de bijzondere leden bij X zijn ‘aangesloten’ zoals bedoeld in het Besluit voor ondernemersverenigingen. Voor de publiekrechtelijke lichamen is niet vereist dat zij 100% economische activiteiten moeten uitoefenen.
Rechtbank Gelderland oordeelt dat X voor de eerste servicebeurt geen vergoeding ontvangt. X maakt niet aannemelijk dat hij een tegenprestatie bedingt voor de servicebeurt.
Zolang sprake is van een gedifferentieerd tarief voor de overdrachtsbelasting zullen er procedures worden gevoerd over de vraag of het normale tarief, dan wel het verlaagde tarief van toepassing is. Alles draait daarbij om de vraag wat onder een woning moet worden verstaan. Rechtbank Noord-Nederland besliste recent dat een voormalige praktijkruimte als een aanhorigheid kan worden aangemerkt.
X BV heeft de heer A als enig aandeelhouder/directeur (DGA). In 2018 verstrekt de heer A een privélening van € 1 mln. aan een vriend uit de vastgoedsector tegen 7% rente, terwijl hij dit bedrag zelf van X BV leent tegen 2% rente. De VPB-aanslag over 2018 is in geschil, waarin een winstcorrectie wordt gedaan op basis van het renteverschil. Ook wordt betwist of er sprake is van een verkapte winstuitdeling aan A. Volgens de rechtbank heeft de inspecteur niet bewezen dat de lening onzakelijk is of dat X BV de lening indirect aan de vriend verstrekte.
Rechtbank Gelderland oordeelt dat X niet het verlaagde tarief voor kunstvoorwerpen kan toepassen, doordat de fysieke vervaardiging wordt uitbesteed.
Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de verhuuractiviteiten geen bron van inkomen vormen, omdat er door de negatieve resultaten geen objectieve voordeelsverwachting is.
De fiscale geheimhoudingsbepaling beperkt het inzagerecht van de Algemene Verordening Gegevensbescherming niet. Dat stelt de Kennisgroep AVG & privacy en de Kennisgroep formeel recht.
Het besluit heffingskortingen is geactualiseerd. In het besluit zijn goedkeuringen opgenomen voor de toepassing van de heffingskortingen in de IB, LB en premie volksverzekeringen. Twee onderdelen zijn vervallen, waardoor enkele goedkeuringen zijn vernummerd. Ook zijn de voorbeelden in onderdeel 3.1 aangepast aan een wetswijziging. Er zijn geen beleidswijzigingen beoogd.
De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelt dat de geheimhoudingsplicht van art. 67 AWR een uitputtende regeling is die ook van toepassing is op de verstrekking van onder de geheimhoudingsplicht vallende informatie over de verzoeker zelf.
Vorige maand heeft minister Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de woonlandfactoren verdragsbijdrage zorgverzekering voor het kalenderjaar 2025 gepubliceerd. Het is goed om te weten dat voor socialezekerheidsuitkeringen andere woonlandfactoren gelden.
De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen heeft de definitieve NHG-voorwaarden en normen per 1 januari 2025 gepubliceerd.
Hof ’s-Hertogenbosch oordeelt dat de inspecteur bij toepassing van de compensatieregeling terecht geen rekening houdt met de Belgische RSZ-premies. De te veel toegekende compensatie in de inkomstenbelasting mag hij echter niet compenseren met de teruggaaf premieheffing.
Het vermogen van 's werelds rijkste persoon Elon Musk is volgens persbureau Bloomberg voor het eerst gestegen tot boven de 400 miljard dollar. Daarmee is de topman van onder meer Tesla en het commerciële ruimtevaartbedrijf SpaceX de eerste persoon op aarde die deze vermogensgrens heeft gepasseerd. Nederland is in de lijst van 500 rijkste mensen ter aarde vertegenwoordigd met Charlene de Carvalho-Heineken (181) en Ralph Sonnenberg (239).
Paul van de Pas kreeg in oktober van Saxo Bank te horen dat hij geen beleggingsrekening mocht openen voor zijn dochters van 3 en 5. De Nederlandse meisjes hadden via hun moeder ook de Russische nationaliteit. De bank had geen zin in 'verregaande beperkingen en rapportagevereisten' die sanctiewetgeving met zich meebracht.
De meeste werkenden krijgen in 2025 een hoger nettoloon, meldt loonstrookverwerker ADP na berekeningen. Dat komt vooral doordat er volgend jaar een extra belastingschijf bij komt, waardoor veel mensen minder belasting zullen betalen dan nu. Sommige parttimers gaan er echter op achteruit.
Werknemers die via hun werk een elektrische auto kunnen leasen, zullen daarvoor liever in 2025 dan in 2026 een contract afsluiten. Dit verwacht expert in wet- en regelgeving Dik van Leeuwerden van loonstrookverwerker ADP. Werkgevers en werknemers kunnen in 2026 namelijk geen gebruik meer maken van korting op de bijtelling voor nieuwe elektrische auto's.