Claire Hofman is medewerker van het tijdschrift Vakstudie Nieuws en schrijft columns in de rubriek Uitvergroot.

Artikelen van Claire Hofman

Uitvergroot
Over te vroeg gebakken koekjes

Bij de tijd van het jaar, waarin de speculaasjes ons traditiegetrouw om de oren vliegen, past ook een terugblik. Als we de berichten uit de Volkskrant van 2023 moeten geloven, staat de rechtspraak aan de vooravond van een crisis die vergelijkbaar is met die van de kinderopvangtoeslag. Het verhaal van een rechtzoekende burger die niet op kan tegen een vastgeroeste, arrogante staatsmacht: nu niet de uitvoerende, maar de rechtsprekende.

13 december 2023 363
Uitvergroot
Pinguïns op het Malieveld

De echte 'auteurs' van de fiscale uitspraken, waarvan een ieder van ons zo graag kennisneemt, haalden de afgelopen weken herhaaldelijk het landelijke nieuws. Voor het eerst in de geschiedenis dreigden rechters tijdelijk het werk neer te leggen. Het zijn de veel te hoge werkdruk door de instroom van heel veel zaken en de personeelstekorten binnen de rechterlijke macht die maken dat de zich meestal in de luwte begevende rechter nu zo’n sterke vuist maakt.

5 april 2023 19
Uitvergroot
Met naam en toenaam, maar zonder foto

Op 8 juni 2022 beantwoordde de Staatssecretaris Van Rij van Financiën Kamervragen over de door VNO-NCW aangeboden Tax Governance Code, een initiatief dat erkent dat ook de geest van de wet het kompas vormt bij de toepassing van belastingwetgeving. 

29 juni 2022 60