Vanaf 1 maart 2021 kunnen belastingplichtigen aangifte inkomstenbelasting doen over 2020. Als men daarbij gebruik maakt van de vooraf ingevulde aangifte moeten deze gegevens dit jaar goed worden gecontroleerd. De Belastingdienst roept op om extra alert te zijn op de vooraf ingevulde gegevens aangezien het afgelopen jaar door de coronacrisis een jaar met veel veranderingen is geweest.

Steeds meer gegevens zijn vooraf ingevuld, dit jaar in totaal ruim 212 miljoen. Hierdoor kunnen mensen eenvoudiger tijdig aangifte doen en het verkleint de kans op onbewuste fouten. Het goed controleren van de gegevens in de aangifte en aanvullen waar nodig blijft wel belangrijk.

Door de coronacrisis kan er in 2020 veel veranderd zijn door bijvoorbeeld verlies van inkomen of een betaalpauze van de hypotheek voor de eigen woning. Hiermee dient nog wel rekening te worden gehouden. Ook hebben in 2020 een record aantal mensen de hypotheek voor de eigen woning overgesloten. Een aantal kosten die ze hierbij hebben gemaakt zijn aftrekbaar. Deze kosten moeten echter wel zelf worden ingevuld.

Voor ondernemers wordt in de aangifte rekening gehouden met de steunmaatregelen in verband met de coronacrisis. De overbruggingsregelingen als TOZO en TOFA zijn vooraf ingevuld. Ook worden ondernemers in de aangifte gewezen op rubrieken die gaan over de tegemoetkomingen via de TOGS- en TVL-regelingen, die zijn aangewezen als vrijgestelde winstbestandsdelen.

Volgens de Belastingdienst is het voor ondernemers belangrijk om tijdig aangifte te doen. Ondernemers die in 2020 een negatief inkomen hadden, kunnen dit inkomen mogelijk verrekenen met positieve inkomens van de voorgaande drie jaren. Hierdoor krijgen zij eventueel alsnog belastinggeld terug, waardoor er financieel wat meer lucht ontstaat.

Bron: MinFin

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Carrousel: Carrousel

4

Gerelateerde artikelen