Honderdduizenden mensen die in het Fraude Signalering Voorziening (FSV) van de Belastingdienst stonden, moeten hun belastingaanslagen van de afgelopen jaren alsnog kunnen aanvechten, melden Trouw en RTL Nieuws. De fiscus gebruikte dit systeem om aangiften extra te controleren, maar hield het bestaan ervan geheim. Dat was onrechtmatig, en daarmee vervallen in principe alle aanslagen die de Belastingdienst als gevolg van die extra controle heeft opgelegd.

Tot die conclusie komt advocaat-generaal René Niessen in een advies aan de Hoge Raad over het gebruik van omstreden fraudelijsten door de fiscus. Alleen als er sprake is van "zeer ernstige belastingfraude" kan de opgelegde aanslag in stand blijven, concludeert Niessen.

Bij de belastingkamer van de hoogste rechter lopen drie zaken waarin burgers hun belastingaanslag aanvechten omdat zij op een zwarte lijst zijn geplaatst. In twee zaken acht hij de klacht gegrond. Als de selectie voor controle van aangiften op onrechtmatige wijze gebeurde, mag de Belastingdienst het verzamelde bewijs als gevolg van die selectie niet gebruiken. “De desbetreffende belastingaanslagen dienen te worden verminderd voor zover zij daarop stoelden”, schrijft Niessen over dat bewijs.

Niessen trekt zijn conclusie echter door voor alle mensen die door de Belastingdienst op de illegale zwarte lijst zijn geplaatst. Dat zijn er zo’n 270.000, schrijft Trouw. De drie zaken hebben de jurisprudentienummers ECLI:NL:PHR:2021:617, ECLI:NL:PHR:2021:618 en ECLI:NL:PHR:2021:619 (lees de samenvatting op TaxLive).

Bron: Trouw

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht

4

Gerelateerde artikelen