Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) vindt het "vreselijk" dat multinationals overwegen Nederland te verlaten. Diverse voorstellen die de Tweede Kamer recent heeft aangenomen om bijvoorbeeld het minimumloon te verhogen, worden gedekt met maatregelen die dergelijke bedrijven veel geld kosten. Ze noemt onder meer de versobering van de regelingen voor expats en het verbod op inkoop van eigen aandelen.
"Dat is dramatisch", zei de minister voorafgaand aan de ministerraad. "Het gaat echt over honderden miljoenen euro's die bedrijven meer moeten betalen als ze in Nederland blijven." Onder meer chipmachinemaker ASML en baggerbedrijf Boskalis hebben deze week forse kritiek geuit op het in hun ogen verslechterende vestigingsklimaat in Nederland. Ze dreigen (deels) uit Nederland te vertrekken.
Adriaansens begrijpt hun kritiek. "Als je ziet wat er allemaal gebeurt - hoge energieprijzen, tekort aan alles, personeel, het feit dat je niet makkelijk meer kunt uitbreiden - en dit er nog bovenop komt. Op een gegeven moment is die emmer te vol."
De bewindsvrouw is ervan overtuigd dat het tij nog te keren is. "We hebben een prachtig land, we hebben een goed opgeleide beroepsbevolking, we hebben een goede mentaliteit. Het is hier best relatief heel erg leuk wonen en leven, dus je ziet dat mensen hier heel graag willen werken en willen zijn. Maar we moeten het niet te moeilijk voor ze maken."
Onlangs klaagde Henk Volberda, hoogleraar strategie & innovatie aan de Amsterdam Business School, tegen BNR dat als Nederland écht een kenniseconomie wil blijven, versobering of afschaffing van de expatregeling uit den boze is.
Een belangrijk ander punt van zorg voor Volberda zijn plannen voor versobering van de innovatiebox. Dat zou bijvoorbeeld voor ASML slecht nieuws betekenen. "Voor dat deel van de winst dat uit research & development komt, betalen ze geen 25,8 procent maar 9 procent vennootschapsbelasting", zegt de hoogleraar. Als een bedrijf als ASML, dat zo'n 18 procent van zijn omzet investeert in r&d, overweegt zijn heil elders te zoeken, is dat volgens Volberda een heel slecht signaal voor de techindustrie.
Bron: ANP/BNR
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Fiscaal ondernemingsrecht