Het plan van de Europese Commissie om grote internetbedrijven en digitale platforms een aparte winstbelasting te laten betalen in de landen waar hun gebruikers zitten, ook al zijn die bedrijven daar zelf niet gevestigd, is fiscaal omstreden. Fiscalisten die tegen zijn vinden dat er met de afzonderlijke digitale belasting een denkfout wordt gemaakt of dat grote techbedrijven niet zoveel verschillen van ondernemingen uit de oude economie.
De Europese Commissie stelt vast dat multinationals alleen belasting betalen over de winst in het land waar ze fysiek aanwezig zijn. Maar die vestigingsregel is in het tijdperk van het internet achterhaald, vindt Brussel. Techreuzen die in de EU actief zijn, zoals Amazon en Apple, vestigen zich vaak in fiscaal aantrekkelijke landen als Ierland en Luxemburg terwijl ze enorme omzetten genereren in andere lidstaten. Die vangen door de vestigingsregel fiscaal achter het net. Onlinebedrijven moeten volgens EU-commissaris Pierre Moscovici echter net als traditionele bedrijven van steen en mortel bijdragen aan de schatkist, zo luidt het voorstel.
Directeur Wolfgang Schön van het Max-Planck-Instituut voor belastingrecht en openbare financiën in München, beticht de voorstanders van een denkfout. Als gebruikers online waardevolle prestaties leveren, moeten die aan hun worden toegeschreven en niet aan de internetbedrijven, zo citeert het FD Schön. Soms leidt dat tot belastbare inkomsten bij de gebruikers en niet bij het digitale bedrijf.
De Amerikaanse hoogleraar en specialist in grensoverschrijdende belastingen Itai Grinberg staat welwillend tegenover het loslaten van de vestigingsregel maar ziet geen reden om digitale bedrijven fiscaal anders te behandelen dan ondernemingen uit de oude economie. Grinberg haalt in het FD het voorbeeld aan van farmaceutische bedrijven die gratis medicijnen geven aan honderdduizenden proefpersonen in ruil voor hun medische gegevens. Dat is vergelijkbaar met internetbedrijven zoals Google die hun diensten weggeven in ruil voor data van hun gebruikers.
Bron: Financieele Dagblad
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Europees belastingrecht