Bedrijven die hun kennis of bedrijfsvermogen willen beschermen kunnen met hun werknemers een relatie- of concurrentiebeding overeenkomen. Werkgevers moeten de opname van deze bedingen in de arbeidsovereenkomst schriftelijk motiveren. Doen ze dat onvoldoende of gebrekkig, dan kan de rechter een streep zetten door deze bepalingen, zo leert een recente uitspraak van Rechtbank Limburg.

De zaak verloopt als volgt. Partijen hebben een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd gesloten. In de arbeidsovereenkomst zijn bedingen als een non-concurrentiebeding, een geheimhoudingsplicht en relatiebeding opgenomen. In onderling overleg is de arbeidsovereenkomst tussentijds beëindigd per 1 maart 2019. Partijen hebben daartoe een vaststellingsovereenkomst opgesteld.

De werkgever stelt dat de werknemer de contractueel overeengekomen bedingen heeft geschonden. In een procedure vordert de werkgever de boetes voor overtreding van de genoemde bedingen.

Geheimhoudingsplicht

De kantonrechter oordeelt dat de stelling van werkgever over de geheimhoudingsplicht nergens wordt onderbouwd. Dit geldt ook voor het verwijt dat werknemer een mailinglist heeft meegenomen en dat "het vermoeden bestaat dat ook prijzen en andere vertrouwelijke gegevens zijn meegenomen door gedaagde". Het ‘hoe, wanneer en waar’ ontbreekt hier geheel. Dit deel van de vordering sneuvelt dan ook bij gebrek aan onderbouwing. De kantonrechter komt niet aan een bewijsopdracht toe.

Non-concurrentiebeding en relatiebeding

Voor het non-concurrentiebeding en het relatiebeding stelt de kantonrechter dat er een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is gesloten. Los van de vraag of het in deze arbeidsovereenkomst opgenomen non-concurrentiebeding respectievelijk relatiebeding is geschonden door de werknemer, moet eerst de vraag worden beantwoord of deze bedingen wel rechtsgeldig/ niet nietig zijn. Een dergelijk beding is nietig wanneer een schriftelijke motivering (zie tweede lid van art. 7:653 BW) ontbreekt. Op basis van jurisprudentie moet een relatiebeding verder worden gelijkgesteld aan een concurrentiebeding (zie artikel 7:653 BW), zodat de hierna volgende overwegingen voor beide bedingen in de tussen partijen gesloten arbeidsovereenkomst gelden.

Motivering

Nu er sprake is van een schriftelijke motivering, betekent dit dat het beding op zich niet nietig is. Wat volgt is de vraag of het hier een deugdelijke motivering betreft, een inhoudelijke toets. Het beding blijft immers wel vernietigbaar (zie het derde lid van art. 7:653 BW). Uit de motivering moet volgen dat het beding noodzakelijk is vanwege specifiek aangeduide bedrijfs- of dienstbelangen. De kantonrechter acht deze bedingen volstrekt ondeugdelijk gemotiveerd en vernietigt het non-concurrentiebeding én het relatiebeding, zoals opgenomen in de tussen partijen gesloten arbeidsovereenkomst.

-----------------------

Dit bericht is gebaseerd op een overzicht van InView, de opvolger van Walter. InView is het nieuwste informatieconcept van Wolters Kluwer Legal op het gebied van juridisch onderzoek via slimme research en zaakanalyse.

Meer informatie over InView is te vinden op de website van de informatietool. Er is ook een gratis nieuwsbrief beschikbaar.

Bron: InView

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Arbeidsrecht

16

Gerelateerde artikelen