Meer dan vier van de vijf (81%) onderzochte bedrijven verwachten dat in de komende twee jaar de nu al grote belastingrisico's versneld zullen toenemen. Bovendien beschouwen bedrijven het mogelijke gebrek aan samenwerking tussen nationale overheden in het project BEPS (basiserosie en winstverschuiving) van de OESO als een enorm risico.
Dit staat in een nieuw wereldwijd rapport van EY, Bridging the Divide (Het overbruggen van de kloof).
 
Het onderzoek onder 830 leidinggevenden op het gebied van belastingzaken en financiën (waaronder 120 Chief Financial Officers) in 25 landen biedt het eerste kwantificeerbare wereldwijde voorbeeld van de manier waarop bedrijven over de hele wereld het BEPS-project van de OESO zien.
 
Bijna een derde (31%) van alle onderzochte bedrijven voorspelt dat de introductie van de BEPS gekenmerkt zal worden door relatief beperkte gecoördineerde actie en door toenemende unilaterale handelingen door landen.
 
Driekwart (74%) van de grootste onderzochte bedrijven (met een jaaromzet boven de $ 5 miljard dollar) stelt van mening te zijn dat sommige landen alleen al het bestaan van het BEPS-project van de OESO als een reden beschouwen om hun aanpak van handhaving te wijzigen, voordat eventuele aanbevelingen worden omgezet in landelijke wetgeving. Als gevolg hiervan is een meerderheid van deze grootste bedrijven (61%) bang dat er in de komende drie jaar een toename zal zijn in dubbele belasting.
 
De samenvatting met de belangrijkste conclusies en infographics staan op de website van EY.

Bron: EY

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

0

Gerelateerde artikelen