De bekeuringen die de gemeente Amsterdam uitschrijft door middel van een scanauto zijn mogelijk in strijd met de privacywet. Dat zegt Parkeerwekker, het bedrijf achter de gelijknamige parkeerapp die waarschuwt tegen scanauto's.
Parkeerwekker deed de afgelopen maanden onderzoek naar de werkwijze van de scanauto. Naar aanleiding van dit onderzoek heeft het bedrijf vragen gesteld over de werkwijze van de gemeente bij verschillende juridische experts.
Bij het uitschrijven van een bekeuring moet volgens de privacywet (AVG) een menselijke controle plaatsvinden. Volgens Arno Lodder, hoogleraar internetrecht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, is het onwaarschijnlijk dat de gemeente deze controle ook daadwerkelijk uitvoert. Op zijn blog stelt hij dat men waarschijnlijk steekproeven neemt.
Ook Yuri Benjamins, de advocaat van Parkeerwekker, heeft zijn twijfels over deze werkwijze. "Ambtenaren zouden handmatig duizenden foto's per dag moeten beoordelen, dat lijkt mij onwaarschijnlijk."
Volgens Parkeerwekker wordt uit cijfers van een WOB-verzoek het vermoeden van beide experts bevestigd. In 2018, het laatste jaar waar alle cijfers van bekend zijn, werden er door de scanauto 685.359 bekeuringen uitgedeeld. De situatiescans, zoals de gemeente deze noemt, bevatten meerdere foto's van de situatie. Een ambtenaar bekijkt de situatie en beoordeeld dan of er sprake is van een overtreding. "Als we uitgaan van drie foto's per situatie komt dit neer op ruim 5000 foto's die de ambtenaren per dag zouden moeten bekijken."
Enige tijd geleden verbood de gemeente Amsterdam de app van Parkeerwekker, die gebruikers waarschuwt als er een scanauto bij hun auto komt en de mogelijkheid geeft om op afstand alsnog te betalen voor het parkeren. In een kort geding kreeg de gemeente gelijk maar Parkeerwekker tekende hier in maart dit jaar beroep tegen aan.
Bron: Parkeerwekker
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingen van lagere overheden