Belastingadviseurs die na 12 september voor hun klanten bezwaar willen maken rond de aangifte inkomstenbelasting, moeten zich daarvoor apart laten machtigen. Dat meldt de Belastingdienst.

Zonder deze actie kan een adviseur na 12 september 2023 met een machtiging voor een bepaald belastingjaar wel aangifte doen voor zijn klant, maar geen bezwaar maken. Dit is bijvoorbeeld het geval als de adviseur alleen een machtiging heeft voor de inkomstenbelasting 2022.

Om bezwaar te maken moet de adviseur apart gemachtigd zijn of worden voor 'Inkomstenbelasting' en/of voor 'Inkomstenbelasting & Toeslagen'. Hij ontvangt dan een jaaronafhankelijke machtiging, waarmee hij voor alle jaren rond de inkomstenbelasting en/of toeslagen zaken kan regelen.

Controleer de instellingen door in te loggen op machtigen.digid.nl. Ga naar 'Mijn machtigingen'. Hier staan twee blokken: 'Om mijn zaken te laten regelen' en 'Om zaken voor iemand anders te regelen'. Kijk in het blok ‘Om zaken voor iemand anders te regelen’ of er een machtiging is voor 'Inkomstenbelasting' en/of 'Inkomstenbelasting & Toeslagen'. Als dat niet het geval is kan de adviseur zijn klant vragen om hem te machtigen via machtigen.digid.nl.

De Belastingdienst heeft in juli dit jaar de doorlopende machtigingen belastingen en toeslagen (niet bezwaar maken dus) uitgebreid naar 2024. Particulieren en zzp'ers kunnen hun machtigingen aan belastingadviseurs te allen tijden inzien of intrekken

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Toeslagen en zorgverzekeringswet

1925

Gerelateerde artikelen