De Belastingdienst heeft extra hulpteksten in de online aangifte op Mijn Belastingdienst toegevoegd om ondernemers te waarschuwen bij het onjuist en onvolledig invullen van het winstgedeelte. Zo verschijnt er een melding wanneer de ondernemer een lage omzet opgeeft in combinatie met een hoog aantal bedrijfsuren. Bij deze combinatie is de kans groot dat de ondernemer geen gebruik kan maken van aftrekposten die afhankelijk zijn van het urencriterium.

In deze periode doen ruim 1,4 miljoen ondernemers aangifte inkomstenbelasting over 2019, waaronder zo’n 450.000 die zelf de aangifte invullen op Mijn Belastingdienst. Dit jaar heeft de Belastingdienst het recht op zelfstandigenaftrek als speerpunt gemaakt in de controle.

Naast uitbreiding en verbetering van de hulpteksten is de OndernemersCheck toegevoegd. Deze check geeft zzp’ers aan de hand van ongeveer 20 vragen snel én anoniem een goede indicatie of zij ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting. Ondernemers voor de inkomstenbelasting kunnen in aanmerking komen voor een aantal aftrekposten en regelingen, zoals de MKB-winstvrijstelling.

Voor kleine ondernemers werkzaam in de zakelijke dienstverlening is het belangrijk dat zij weten of de Belastingdienst hen ziet als ondernemer voor de inkomstenbelasting en of zij het winstgedeelte van de aangifte moeten invullen. Hiervoor wordt onder andere gekeken naar de omzet, de mate van zelfstandigheid en het ondernemersrisico. Voor bepaalde aftrekposten geldt bovendien dat zij ten minste 1.225 uur aan hun onderneming moeten besteden, het urencriterium.

Brieven over zelfstandigenaftrek bij lage omzet

Eind februari heeft de Belastingdienst veel ondernemers die in de aangiften 2018 zelfstandigenaftrek hebben aangegeven, een brief gestuurd over de voorwaarden van de zelfstandigenaftrek. Het gaat om brieven aan zzp’ers die in hun btw-aangiften over 2019 een jaaromzet van minder dan € 10.000 aangaven. Vanwege deze omzet is de kans groot dat zij niet voldoen aan de voorwaarden voor toepassing van de zelfstandigenaftrek.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting

Carrousel: Carrousel

22

Gerelateerde artikelen