Op internationaal vlak vindt steeds meer overleg plaats tussen de fiscale autoriteiten over hoe om te gaan met de ingewikkelde problematiek rondom de belastingheffing van crypto-munten. Met een recent rapport lijkt de OESO een belangrijke stap te zetten richting uniforme belastingheffing en richtlijnen voor de belastingheffing van crypto-munten. Maar uit dit rapport volgt ook dat voor belastingheffing van crypto-munten nog een lange weg te gaan is, zo stelt fiscalist en specialist Dennis Post vast.
In zijn thema 'Blockchain, crypto-munten en fiscaliteit' schrijft Post dat de fiscale autoriteiten wereldwijd worstelen met de niet alledaagse problematiek rondom cryptovaluta. Er spelen diverse veelal zeer complexe vraagstukken over technische aspecten van blockchain. Hoe moet bijvoorbeeld worden omgegaan met ‘hard forks’ en ‘air drops’? Hierover afwijkende standpunten van diverse landen, kunnen leiden tot dubbele belastingheffing.
Inmiddels is er in Nederland iets meer duidelijkheid over belastingheffing op crypto-munten. Voor de meeste beleggers behoren de crypto-munten tot de grondslag van het inkomen uit sparen en beleggen (box 3). Soms kan sprake zijn van resultaat uit overige werkzaamheden of wellicht zelfs winst uit onderneming (box 1).
Naast het delven van crypto-munten kunnen belastingplichtigen zich ook actief bezighouden met het handelen in deze munten. Het is dan telkens de vraag of de handelingen normaal, actief vermogensbeheer te boven gaan of dat sprake is van een organisatie van kapitaal en arbeid die deelneemt aan het economische verkeer met het oogmerk om winst te behalen. Antwoord op die vraag bepaalt of de heffing plaatsvindt in box 3 of box 1.
Naast de inkomstenbelasting spelen ook de btw, de loonbelasting en de overdrachtsbelasting een rol bij cryptovaluta.
Het thema van Dennis Post staat online op de Navigator van Wolters Kluwer en is voor abonnees vrij toegankelijk.
----------------------
De Navigator van Wolters Kluwer ontsluit haar enorme hoeveelheid aan informatie eveneens via zogeheten thema's: inleidende beschrijvingen van belangrijke fiscale onderwerpen met verwijzingen naar onder meer relevante wetgeving, standaardarresten, modellen en naslagwerken. Een compleet overzicht van alle thema's, gerangschikt op rechtsgebieden, staat op een speciale pagina van TaxLive.
Bron: Redactie TaxLive