Nederland moet meer doen om grootschalige belastingontwijking door multinationals tegen te gaan. Als een bepaald belastinglek, de 'infokapstructuur', openblijft, kunnen multinationals straks overstappen van de ene belastingconstructie op de andere. Dat zegt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een nieuw rapport.

Er bestaat al langer kritiek op de rulings tussen de Nederlandse Belastingdienst en grote bedrijven, waardoor multinationals jaarlijks voor miljarden aan belasting kunnen ontwijken. Ons land staat hierdoor ook al jaren hoog op ranglijsten van belastingparadijzen.

Een Europese richtlijn vereist dat Nederland wetgeving invoert die vanaf 1 januari 2020 een eind maakt aan het onbelast laten van bepaalde winsten. Maar daarmee worden alle problemen niet opgelost, zegt Oxfam Novib. Het gevaar bestaat dat bedrijven overstappen op de zogeheten 'infokap'-belastingconstructie. Via deze constructie kan een multinational in Nederland fictieve kosten aftrekken, waardoor over een deel van de winst geen belasting wordt geheven.

Als de overheid niet snel maatregelen neemt, zou dit belastinglek volgens Oxfam Novib een omvang kunnen krijgen van zo’n 5 miljard tot 10 miljard euro per jaar. De organisatie merkt op dat de overheid al langer van de situatie op de hoogte is, maar dat er in Den Haag nog onderzoek wordt gedaan. De uitkomsten daarvan worden pas volgend jaar verwacht. Dat is te laat, zeggen de onderzoekers.

Woensdag is er in de Tweede Kamer een hoorzitting over de belastingafdracht door multinationals. Aanleiding is de berichtgeving dat Shell al jarenlang geen winstbelasting betaalt in Nederland. Dit werd recent door het olie- en gasconcern bevestigd. Overigens heeft was- en levensmiddelengigant Unilever onlangs in diverse media gezegd wel winstbelasting in Nederland af te dragen.

Top 10 belastingparadijzen

Volgens ander onderzoek van het internationale Tax Justice Network, dat samen met o.m. Oxfam Novib deel uitmaakt van een wereldwijde alliantie tegen belastingontwijking, neemt Nederland wereldwijd de vierde plaats in als belastingparadijs voor multinationals. Alleen de Maagden-eilanden, Bermuda, de Kaaiman-eilanden staan hoger in de top-10 van in totaal 64 belastingparadijzen. Dat komt o.m. doordat in Nederland winsten grotendeels onbelast kunnen blijven en de huidige regels tegen belastingontwijking tekortschieten, in combinatie met extreem hoge buitenlandse investeringen die via ons land worden doorgesluisd.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

3

Gerelateerde artikelen